Inspiri

Cum să gătești couscous + rețete pentru preparate sărate și dulci

Nu vrei să petreci ore întregi în bucătărie pentru a pregăti o masă obișnuită. Vino cu noi și bucură-te de un cușcuș rapid ce poate fi preparat atât dulce, cât și sărat în doar câteva minute.

Couscous, kus kus, cușcuș sau cous cous provine inițial din partea de nord a Africii și din țările arabe din Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, datorită variabilității și pregătirii ușoare, s-a răspândit curând în întreaga lume, inclusiv în Europa. Vino să afli cum să gătești cușcuș și să prepari o masă delicioasă în decurs de o jumătate de oră.

Ce este cușcușul?

Deși la prima vedere nu pare, cușcușul nu este altceva decât paste sub formă de bile mici. Deci nu este o pseudo-cereale precum hrișca, așa cum cred mulți oameni.

Cușcușul este făcut din făină de grâu dur (griș) și apă, ca și alte tipuri de paste. Cu toate acestea, poate fi făcut și din orz sau mei. Dar, spre deosebire de pastele clasice, poți pregăti cușcuș fără să gătești pe aragaz. Te poți descurca cu ușurință dacă ai apă fierbinte.

Pe piața noastră, poți găsi de obicei atât cușcuș alb clasic, cât și cușcuș din cereale integrale, care este făcut din făină de grâu integral. Valorile nutriționale sunt foarte asemănătoare, dar cerealele integrale au mai multe fibre, un gust mai de nucă și, de asemenea, conțin mai multe vitamine și minerale. Datorită conținutului mai mare de fibre, îți poate da senzația de sațietate pentru mai mult timp.

Valorile nutriționale ale cușcușului

Chiar dacă cușcușul este un tip de paste, cu siguranță nu este doar plin de calorii goale. Deși nu este cel mai dietetic, întrucât este format din 80% carbohidrați, conține și proteine ​​și o serie de substanțe benefice organismului precum vitaminele B, acidul folic sau minerale precum magneziu, calciu, fier, mangan etc.

Desi contine o cantitate mare de carbohidrati, nu trebuie sa renunti la el nici în timpul unei diete de reducere, doar să îl prepari în portii mai mici, pe care nu trebuie să uiți să le combini cu o cantitate suficientă de legume sau carne slabă.

100 g de cuscus fiert contine 120 kcal, din care 22 g carbohidrati, 4,5 g proteine, 1 g fibre. În plus, este usor de digerat, asa că nu vei avea problem mari dupa ce îl consumi.

De ce să mănânci cușcuș?

Cuscusul are avantajul că are un gust grozav atât sărat cât si dulce, cald sau rece. De fapt, îl poți folosi oriunde ai folosi altfel orez. Avantajul său este că se prepară mult mai repede decât orezul.

Îl poti folosi singur ca și garnitură la carnea de grătar sau, ca si alte tipuri de paste, poate fi folosit ca ingredient în salatele calde si reci. De asemenea, îl poți pregăti ca fel de mâncare principală – doar amestecă-l de exemplu cu ton și porumb înăbușit.

Iar dacă îți este poftă de ceva dulce, combină-l cu lapte în loc de apă, adaugă iaurt sau brânză de vaci, fructe, puțin zahăr și rapid ai un mic dejun dulce.

Cum să gătești cușcușul pas cu pas

Pregătirea cușcușului nu este dificilă. Spre deosebire de pastele clasice, nici măcar nu se fierbe în apă și apoi nu se scurge. Se pune peste el apă clocotită (sau supă dacă vrei un gust mai puternic) și se lasă să se umfle.

Raportul ideal dintre cușcuș și apă este de 1:1,6 până la 1:2, așa că pentru o cană de cușcuș adaugă puțin mai mult de o cană și jumătate până la două căni de apă fierbinte. Daca pui prea putină apă va rămâne tare iar dacă folosești prea multă apă fie va fi lipicios fie nu va putea absorbi apa si va fi foarte umed.

Retetă de bază pentru 4 porții:

Este nevoie de doar câteva minute pentru a pregăti cușcușul conform instrucțiunilor. De ce ai nevoie?

Ingrediente:

Metodă de preparare:

Prepararea tradițională a cușcușului

În Africa poți întâlni o metodă complet diferită de pregătire. Acolo folosesc o oală specială care are 2 părți și este perforată în partea superioară a fundului. În partea inferioară a oalei se fierbe carnea, legumele  iar aburul pătrunde în sus, unde se înmoaie în cușcuș, care capătă astfel un gust și o aromă mult mai bogată.

În timpul preparării, cuscusul se scoate de mai multe ori de pe foc, se lasă să fiarbă si se pune din nou la foc. Se adaugă ulei sau unt numai la sfârșit.

Fiecare țară are propria sa aromă tradițională. De exemplu, în Maroc este de obicei șofran și măsline, Tunisia nu se poate lipsi de sos picant harris, iar în Algeria cușcușul propriu-zis include roșii.

Producția tradițională și contemporană de cușcuș

Pe lângă prepararea tradițională a cușcușului, merită menționată și producția tradițională a acestuia în țările africane, care ar putea fi considerat aproape un ritual și ține zile întregi.

Producerea acestor paste mici se face în esență manual, grâul dur este mai întâi măcinat în gris, la care se adaugă făină. În griș și făină se adaugă apă sărată pentru a se forma cocoloașe mici astfel încât aluatul să nu fie prea umed. Cocoloașele sunt apoi rupte în bile mici cu palmele și apoi sunt uscate la soare.

Cuscusul preparat în acest fel poate rezista la depozitarea pe termen lung fără a-și pierde calitatea.

În regiunea noastră, cu greu găsești cușcuș preparat în acest fel. Cuscusul pe care îl găsești pe rafturile magazinelor este preparat industrial ca produs instant uscat.

Cele mai bune rețete cu cuscous

Cum se prepară cușcușul ca și garnitură sau ca desert? Încearcă rețetele noastre dovedite și află cum să pregătești aceste paste populare în multe feluri.

Cuscus cu legume ca și garnitură si fel principal

Poți servi cuscus cu legume ca fel de mâncare separat, sau ca și garnitură, completând perfect carnea la grătar, brânza sau tofu.

Ingrediente pentru 4 porții:

Metodă de preparare:

Cușcuș dulce pentru mic dejun sau desert

Cușcușul este grozav, deoarece poate fi făcut dulce și ca desert sau poate fi servit la micul dejun alături de fructe. Poți pregăti atât cușcuș alb, cât și o versiune mai sănătoasă din cereale integrale, care conține mai multe fibre.

Ingrediente pentru 3-4 porții:

Metodă de preparare:

Salată de ton cu cușcuș

Cușcușul este un fel de mâncare rapid grozav cu care poți pregăti un prânz complet în câteva minute. Împreună cu legumele și tonul, ai o salată gustoasă, bogată în fibre și grăsimi sănătoase.

Ingrediente pentru 4-6 porții:

Metodă de preparare:

Cuscus vegetarian cu ratatouille

Dacă ești în căutarea unei modalități de a face cușcuș în mod vegetarian, îți va plăcea următoarea rețetă. Ratatouille este versiunea franceză care nu include ouă sau carne.

Ingrediente pentru 4-5 porții de ratatouille:

Metodă de preparare:

Roșii umplute cu cușcuș

Dacă ești în căutarea unei rețete pentru un preparat de vară irezistibil, roșiile umplute cu cușcuș, slănină și brânză sunt exact ce ai nevoie. Le poți savura ca aperitiv sau ca o cină ușoară. De ce vei avea nevoie pentru asta?

Ingrediente pentru 4 porții:

Metodă de preparare:

Exit mobile version