În ultimii ani, trendul plantelor de interior a recâștigat teren. Tot mai mulți membri ai generației tinere au început să își decoreze și upgradeze casele cu plante decorative, indiferent dacă stilul de amenajare este unul boho sau unul industrial ori clasic. Odată cu acest val, pentru diversitate, efecte diferite și, bineînțeles, instagramabile, au fost popularizate rapid și opțiuni exotice, mai puțin răspândite până acum.

Însă, din păcate, pe cât de aspectuoase sau chiar și ușor de îngrijit sunt unele dintre plante, pe atât de incompatibile sunt cu animalele de companie, frunzele, rădăcinile ori semințele lor fiind de la ușor toxice la posibil mortale atunci când sunt ingerate de pisici ori câini.


Una dintre cele mai ochioase, dar și cele mai toxice este Sago Palm, un palmier de dimensiuni mici, potrivit pentru interior, însă ale cărui fructe și semințe pot fi letale pentru animalele de companie.

Aloe Vera a fost cunoscută mai mereu pentru numeroasele proprietăți benefice și a fost folosită intens în medicină și cosmetică. Însă, pentru animale, dacă se înfruptă din ea, efectul este unul invers, dovedindu-se toxică pentru ele.

Mărgăritarul (și mulți membri ai familiei sale) este o floare gingașă, intens parfumată, fotogenică și mult așteptată primăvara. Dar, dacă aveți animale de companie, este mai bine să o admirați în afara spațiilor în care acestea locuiesc.

Cele mai toxice părți ale lalelelor sunt bulbii. Pisicile care se înfruptă din ele pot suferi de salivare excesivă, diaree și pot deveni apatice.

Calelele sunt toxice atât pentru câini, cât și pentru pisici.

Iedera este toxică atât pentru câini, cât și pentru pisici și cai. Cele mai dăunătoare părți ale plantei sunt frunzele și simptomele sunt numeroase, de la arsuri la vomă și dificultăți în a înghiți.

Filodendronul este și el toxic, după ingerare pisicile și câinii putând suferi de iritații, arsuri și vomă.

Narcisele sunt și ele periculoase, cea mai toxică componentă fiind reprezentată de bulbi.

De asemenea, multe dintre speciile de crini sunt periculoase pentru animale, dacă sunt ingerate părți ale lor, iar simptomele sunt variate și se pot manifesta destul de sever.

Acordați, așadar, atenție și aspectului compatibilității între animalele de companie pe care le aveți sau le primiți ocazional în grijă atunci când alegeți plantele cu care să vă decorați interiorul. Și nu uitați că, în general, dacă sunt toxice pentru animalele de companie, sunt și pentru copii, care pot fi foarte rapizi în câteva clipe de nesupraveghere.


Comments to: Plante toxice pentru animalele de companie

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *