Porumbul poate fi preparat în diferite moduri. Poate fi la grătar, fiert în apă, fiert la abur sau fiert în lapte. Porumbul este o garnitură grozavă pentru prânz sau pentru o petrecere. Mulți dintre noi nu își pot imagina vara fără el și nu pot rezista parfumului lui dulce, la piscină sau la festivalele estivale.

Dacă vrei să prepari porumb acasă, ar trebui să știi cât timp să-l gătești, astfel încât să nu fie tare sau prea fiert. Vom împărtăși cu tine câteva sfaturi despre cum să pregătești cel mai gustos porumb.

Cum să gătești porumbul în apă?

Tu și cei dragi vei iubi gustul porumbului suculent. Este potrivit ca și garnitură sau îl poți manca și simplu. Procesul de gătire a porumbului este foarte simplu. Porumbul va fi suculent și crocant.

Poți mânca porumb fiert simplu sau îl poți curăța de pe știulete și îl poți adăuga în salatele preferate sau în alte feluri de mâncare.

Cum să gătești porumbul în apă? Pentru a găti porumbul, vom avea nevoie de o oală mare, apă, sare și știuleți de porumb.

Metodă

Umple o oală mare cu apă. Cel mai bine este să folosești cea mai mare oală pe care o ai acasă. Toarnă cel puțin ¼ de litru de apă pentru fiecare porumb din oală. Când apa a început să fiarbă adaugă sare. Nu trebuie să te zgarciești cu sarea. Porumbul are un gust dulce, așa că trebuie gătit în apă bine sărată. Nu îți fă griji, porumbul nu va fi sărat după gătit – sarea nu va face decât să-i sporească și să-i sublinieze gustul.

Separarea cojilor de porumb

În timp ce apa se încălzește, începe să îndepărtezi cojile de porumb. Această activitate poate crea o cantitate mare de deșeuri din fibre mici, așa că ar trebuie făcută deasupra coșului de gunoi.

Când decojim, începem de la vârf, luăm toate cojile și tragem în jos. Repetă procesul până când toate cojile și fibrele sunt îndepărtate. Dacă vrei să păstrezi porumbul complet curat, poți folosi o periuță de dinți curată pentru a îndepărta fibrele rămase. După curățarea temeinică, așează cu grijă știuleții de porumb în apă, având grijă să nu umpli prea mult recipientul.

Cât timp trebuie fiert porumbul?

Cel mai mare mister este cât timp ar trebui să gătim porumbul. Nu există indicatori specifici care să ne spună când este suficient de moale. Porumbul fiert trebuie să fie galben pal, ușor plin și moale și suculent după gust. Fierbe porumbul timp de aproximativ 8 până la 10 minute.

Setează întotdeauna un cronometru pentru a fi în siguranță, deoarece dacă exagerezi, boabele se pot întări și chiar nu vrei asta. Porumbul proaspăt se gătește de obicei mai repede decât porumbul mai vechi. Prin urmare, reglează timpul de gătire în funcție de starea porumbului. Imediat după gătit, scoate oala de pe foc și acoper-o cu un capac. Porumbul poate fi lăsat în apă fierbinte până la 30 de minute.

Pentru a face porumbul fiert și mai gustos, ungeț-l cu unt topit după fierbere. Il poti asezona si cu sare si piper.

Cât porumb să gătești?

Dacă plănuiești o petrecere, porumbul este o gustare potrivită. Este ușor și rapid să gătești cantități mari pentru mai multe persoane. La dozare, folosește un porumb întreg pentru un adult și jumătate pentru un copil. Aruncă câteva bucăți în plus la sfârșit. Această doză ar trebui să fie suficientă, deoarece trebuie avut în vedere că unora nu le va plăcea deloc porumbul, iar alții ar putea avea nevoie de mai multe bucăți.

Cât timp se păstrează porumbul fiert?

Poți păstra porumbul fiert la frigider timp de 5 zile, în congelator va rezista până la 6 luni. Când congelezi, asigură-te că depozitezi porumbul în recipiente etanșe. Daca nu ai suficient spatiu în congelator, poti scoate boabele din stiuletele de porumb si le poți depozita într-o pungă resigilabilă.

Cum să alegi cel mai gustos porumb din magazin?

Stai mult timp în fața raftului de porumb din magazin sau din piață și nu știi ce să alegi? Citește câteva dintre sfaturile noastre și vei vedea că este destul de simplu până la urmă.

Înainte de a găti sau a prăji porumbul, trebuie să alegi știuleții de porumb potriviti. Procesul de cumpărare a porumbului este poate chiar mai important decât pregătirea lui. Gustul porumbului tânăr și proaspăt este incomparabil cu cel al unui porumb vechi. Deci, pe ce să te concentrezi atunci când alegi?

Inspecția frunzelor

În primul rând, uită-te la exteriorul porumbului. Coaja ar trebui să fie verde deschis, înfășurată strâns în jurul porumbului și ușor umedă. Acestea sunt semnele cele mai cunoscute ale unui porumb tânăr. Nu cumpăra niciodată porumb care nu are coajă sau a cărui coajă este uscată și începe să se îngălbenească. Un alt indicator că porumbul nu este proaspăt poate fi partea inferioară. Dacă această zonă este maro, probabil că porumbul este vechi.

Avertisment: Când te uiți la porumb în magazin, nu curăța coaja pentru a vedea dacă este bun. Acest lucru scurtează perioada de valabilitate a porumbului și promovează uscarea. Poți afla cu ușurință prospețimea și calitatea prin indicatorii pe care i-am menționat mai sus. Atât vânzătorii, cât și consumatorii de porumb îți vor mulțumi cu siguranță.

Uită-te la mătasea porumbului

Mătasea de porumb este compusă din firele de păr de porumb din partea superioară a știuletelui de porumb. Mătasea ar trebui să fie maro deschis până la auriu. Ar trebui să simți o ușoară lipiciune la atingere. Dacă porumbul este proaspăt, ar trebui să aibă gust dulce. Nu cumpăra porumb care are mătasea neagră sau uscată. Acestea sunt semne că nu este proaspăt.

Apasă ușor porumbul

Am menționat mai sus că porumbul nu trebuie curățat în magazin. În schimb, strângeți-l ușor pentru a simți boabele. Porumbul de pe știulete trebuie să fie ferm la atingere, iar boabele trebuie să fie plinuțe. Evită porumbul la care poți simți locurile goale în care lipsesc boabele. De asemenea, nu cumpăra porumb care are puncte moi.

Depozitarea porumbului

Odată ce cumperi cel mai proaspăt porumb, trebuie să îl depozitezi când ajungi acasă. Dacă urmează să-l gătești în aceeași zi, cel mai bine este să-l păstrezi la temperatura camerei. Dacă vrei să-l gătești o zi mai târziu, înfășoară-l strâns într-o pungă de plastic și păstrează-l la frigider. Pentru depozitarea pe termen lung, se recomandă gătirea și congelarea porumbului cât mai curând posibil.

Porumb la aburi: Cum se prepară?

Atât porumbul fiert, cât și cel la grătar este foarte gustos. Cu toate acestea, porumbul gătit la aburi are și multe beneficii. Primul este că acest preparat este foarte simplu și nu necesită o plită. Porumbul la aburi poate fi preparat și la cuptorul cu microunde. Un alt avantaj este că prepararea la abur durează foarte puțin și este cea mai rapidă modalitate de a găti porumb.

Cel mai important motiv pentru gătirea porumbului la abur este că acesta păstrează mai multă valoare nutritivă decât fierberea în apă sau pregătirea pe grătar. În același timp, păstrează un gust fantastic pentru toată lumea.

Porumb la aburi, pregătit la cuptorul cu microunde

Alege un recipient potrivit pentru cuptorul cu microunde. Asigură-te că nu există ornamente aurii pe recipient, de exemplu, care ar putea devaloriza cuptorul cu microunde. Așează porumbul decojit într-un recipient de porțelan și pune-l în cuptorul cu microunde. Selectează puterea cea mai mare și încălzește-l timp de 3 până la 4 minute. Amintește-ți că porumbul mai vechi are nevoie de mai mult timp pentru a se găti.

După ce scoți porumbul din cuptorul cu microunde, lasă-l să se răcească. Abia apoi începe să îndepărtezi coaja și firele de mătase trăgându-le de sus în jos. După decojire, pune sare sau piperează porumbul și se servește cu unt.

Porumb la aburi pe aragaz

Ai nevoie de o oală mare în care să pui sita de legume de gătit la aburi. Se toarnă suficientă apă în oală pentru a umple fundul oalei, dar pentru ca apa să nu atingă sita. Acoperă oala și pune apa la fiert. În timp ce apa fierbe, curăță sau taie știuleții în jumătate.

Când apa începe sa fiarbă, pune porumbul pe sită, în oală. Acoperă din nou oala și fierbe la abur timp de aproximativ 7 până la 9 minute. Reglează timpul de preparare în funcție de vârsta porumbului-tânăr sau mai bătrân. Porumbul mai vechi durează, de obicei, puțin mai mult să se gătească. Verifică ocazional nivelul apei în timpul pregătirii la abur și completează dacă este necesar. Servește porumbul aburit cu sare, piper și unt.

Sfatul nostru: Folosește unt aromat, de exemplu cu aromă de verdețuri uscate.

Cum să faci porumb la grătar?

Grățirea porumbului pare destul de simplă. Dacă vrei ca porumbul tău să fie gustos, trebuie să urmezi o anumită procedură.

Alege porumb de calitate

Dacă ai de gând să faci porumb la grătar, primul pas începe cu cumpărăturile. Încearcă să faci pe grătar cel mai proaspăt porumb posibil. În mod ideal, cumpără-l în vârful sezonului de la un furnizor local. Atunci când alegi porumb, lasă-te ghidat de miros, care ar trebui să fie plăcut și dulce. Vârful ar trebui să fie ferm atunci când este apăsat, iar frunzele ar trebui să fie verde deschis. Nu cumpăra porumb cu frunzele înnegrite.

Pregătirea

Folosește această metodă când coci porumb mai vechi. Înainte de grătar, înmoaie știuleții de porumb în apă cu sare pentru a le da un gust ușor sărat și a-i face mai suculenți. Ar trebui să fie în saramură timp de cel puțin 12 ore.

Cu toate acestea, dacă cumperi porumb proaspăt, nu are rost să-l înmuiați și ar putea face mai mult rău. Porumbul proaspăt este suficient de suculent și are un gust mai pronunțat.

Porumbul poate fi copt în două moduri. Mai întâi, poți pune direct pe grătar porumbul cu tot cu coajă. Dacă alegem această tehnică, se poate întâmpla ca frunzele să ia foc și să ardă vârful porumbului.

O opțiune mai bună este să îndepărtezi mai multe straturi de frunze. Dar nu toate. Astfel, porumbul se gătește mai repede și nu se arde în același timp. Nedecojirea tuturor cojilor va împiedica uscarea porumbului și va promova procesul de aburire. Rezultatul va fi porumb suculent la interior și crocant la exterior. Porumbul proaspăt se prepară pe grătar timp de aproximativ 15 minute. Cu toate acestea, timpul de preparare poate varia în funcție de grătarul specific.

Porumbul finit trebuie să fie de culoare galben strălucitor. Unele părți vor fi arse. Dacă nu vă plac părțile carbonizate, nu curăța cojile de porumb înainte de a le pune pe grătar.

Decojirea porumbului

După ce porumbul a fost scos de pe grătar, trebuie bineînțeles decojit. Lasă-l să se răcească timp de cinci minute. După cinci minute, coaja ar trebui să fie ușor de îndepărtat. Te poți ajuta și de un prosop curat de bucătărie.

Nu uita de untul preferat și sare peste porumb. Cel mai bine este să-l servești imediat după grătar, când este cel mai gustos.

Salată simplă de paste cu porumb

În sfârșit, ți-am pregătit și o rețetă pentru o salată simplă de paste cu porumb care îți va plăcea cu siguranță.

Ingrediente:

  •      200 de grame de paste
  •      3 porumbi (aproximativ 3 căni)
  •      sare si piper după gust
  •      2 lingurite de ulei
  •      ½ ceapă tocată mărunt
  •      ½ cească de nuci tocate
  •      1 cană brânză cheddar
  •      ton în suc propriu
  •      ardei rosu pentru decor

     Ingrediente pentru prepararea dressingului:

  •      ½ cană maioneză
  •      ⅓ cană de smântână
  •      2 lingurite suc proaspat de lamaie
  •      1 lingurita de usturoi tocat
  •      piper dupa gust

Pregătirea dressingului

Toarnă maioneză, smântână, sare, piper și usturoi tocat într-un bol. Se amestecă totul și se acoperă cu un capac sau un prosop. Dressingul trebuie să stea puțin pentru ca aromele să se topească. Pune-l la frigider în timp ce pregătești celelalte ingrediente pentru salată.

Prepararea salatei

Mai întâi, pregătește o oală cu apă, pune la fiert și adaugă sare. Când a fiert apa, adaugă pastele și gătește al dente. În timp ce pastele se gătesc, separă boabele de porumb de știulete.

Se încinge o tigaie, se adaugă ulei și se prăjesc boabele de porumb. Pune sare si piper după gust. Prăjește porumbul timp de 5 până la 6 minute, amestecând din când în când. Îți poți da seama dacă sunt gata prin faptul că pe ele încep să apară mici pete maro.

Când pastele sunt fierte si porumbul este prăjit, lasă ambele ingrediente să se răcească puțin. Pune-le apoi într-un bol de salată și adaugă ceapa tocată, nuca și brânza cheddar, conserva de ton si ardeiul rosu tocat. Pentru o preparare mai rapidă, îți recomandăm să folosești un feliatoar de bucătărie. Astfel vei evita și plânsul în timp ce tai ceapa. Adaugă dressingul la ingrediente și amestecă bine.

Sfat final: Dacă îți place un gust picant, poți adăuga câțiva ardei iuți tocați.

Comments to: Cât timp durează să gătești porumbul?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *