Cultivarea legumelor poate părea o îndeletnicire dificilă și din motive întemeiate. Cultivarea propriilor legume poate fi ușoară, satisfăcătoare, iar recolta este naturală și organică. Nimic nu are un gust mai bun decât legumele proaspete din propria ta grădină. Poți începe o grădină de legume chiar și fără prea multă experiență. Citește cele 6 sfaturi și vei vedea cum să începi cu ușurință o grădină de legume.

Condiții preliminare pentru o grădină de legume de succes

Nu ai nevoie de mult spațiu pentru a cultiva legume. Poți construi o grădină de legume pe doar un metru pătrat și poți culege propriile legume în câteva săptămâni. Asa că sfatul este: începe cu puțin, păstrează ordinea, alege legume usoare si verifică cu atentie daca ai nevoie de mai mult spatiu pentru anumite legume. Începând cu o grădină de legume simplă, poți să te antrenezi și să experimentezi prima recoltă într-un mod accesibil. Dacă îți place să lucrezi în propria grădină de legume chiar și după prima recoltă, poți încerca, de exemplu, cultivarea combinată. Apoi poți cultiva alternativ mai multe tipuri de legume. Dar pentru moment, concentrează-te mai întâi pe construirea unei grădini de legume simple.

Crearea unei grădini de legume în 6 pași

1. Alegerea unui loc potrivit pentru o grădină de legume

Când vine vorba de plantarea unei grădini de legume, locația este probabil cel mai important factor pentru o recoltă rodnică. Cât de mult soare strălucește asupra legumelor are o mare influență asupra rezultatului final al grădinii de legume. Cu toate acestea, umiditatea și tipul de sol au și ele o influență serioasă. Prin urmare, ar trebui să acorzi o atenție deosebită punctelor de mai jos:

  •      Asigură-te că solul este plan și înclinat ușor spre sud-est sau sud-vest pentru a permite scurgerea apei (de ploaie).
  •      Aranjează paturile de legume de la nord la sud. Soarele poate străluci apoi uniform între rânduri.
  •      Oferă grădinii de legume un loc însorit unde soarele strălucește cel puțin șase ore pe zi.
  •      Nu planta legumele la umbră sau în vânt puternic.
  •      Dacă este necesar, protejează grădina de legume de vânt pe partea de nord și nord-est.

2. Pregătirea temeinică a solului

Pe lângă locație, calitatea solului este foarte importantă pentru începerea unei grădini de legume. Pregătirea solului este o muncă minuțioasă care necesită o anumită perioadă de timp. Poti începe să pregătești solul doar când acesta este uscat și sfărâmicios.

Dacă solul este lipicios sub încălțăminte, este încă prea umed și nu este gata de semănat. Ar trebui să mai aștepți câteva zile.

Dacă suprafața este uscată și sfărâmicioasă, poți începe prin a prăși bine 7,5 până la 15 cm de sol. Acest lucru se datorează faptului că prășirea desface bucățile dure în bucăți mai mici. După săpare, poți netezi și nivela suprafața cu o greblă. Partea plată a greblei asigură o răspândire uniformă a solului în grădina de legume. Dacă este necesar să adaugi compost în sol, îl poți amesteca în sol. Dar poți și aștepta până când ai pregătite paturile de legume.

3. Împarte grădina de legume în secțiuni inteligente

După pregătirea solului, este timpul să amenajăm grădina de legume. Pentru rezultate optime, cel mai bine este să împarți grădina de legume în cel puțin patru secțiuni (adică paturi de legume) în care vor fi cultivate legumele. Pentru a ușura întreținerea, menține dimensiunile patului de legume la un nivel acceptabil. Se recomandă să existe o lățime maximă de 80 cm. Poți apoi ajunge cu ușurință în grădina de legume unde poți semăna, sapa și recolta. Dacă folosești mai multe paturi unul lângă altul, este indicat să faci o alee de aproximativ 75 cm lățime între ele. Poți trece ușor cu o roabă să îndepărtezi buruienile.

Este recomandat să plantezi un tip de cultură în fiecare departament. În acest fel, creezi zone separate pentru cultivarea tuturor legumelor. Dacă vrei să cultivi alte legume decât legume cu frunze și fructe, poți rezerva o secțiune pentru leguminoase, varză, morcovi sau tuberculi. Împărțind-o în secțiuni, îți organizezi astfel solul cât mai eficient.

4. Alege legume simple de cultivat

Dacă începi pentru prima dată o grădină de legume, îți recomandăm să începi cu legume ușor de cultivat.

În principiu, poți cultiva orice tip de legumă, dar salata verde, ridichile, spanacul, dovlecelul, fasolea, sfecla roșie și morcovul sunt relativ simple și aparțin categoriei culturilor ușoare. În afară de udare, aceste legume nu necesită aproape nicio îngrijire, așa că recolta ta cu greu poate fi greșită. Există și legume care necesită mai multă răbdare. Legumele precum cicoarea și sparanghelul necesită mult mai multă întreținere și îngrijire și, prin urmare, sunt în general mai dificil de cultivat. Un sfat important este să începei cu legume simple!

5. Seamănă legume la momentul potrivit

Desigur, momentul potrivit pentru semănat este diferit pentru fiecare legumă. Totuși, în general, cel mai bine este să începi o grădină de legume după iarnă, când nu este ger. Din aprilie, majoritatea semințelor cresc cel mai bine în aer liber. Nu uita să reții că sfaturile de semănat de pe ambalaj sunt doar orientative. Prin urmare, poate fi util să fii atent și la prognoza meteo. Va fi neașteptat de frig pentru această perioadă a anului? Daca da, mai așteaptă puțin înainte de semănat. Poți începe să cultivi mai întâi în interior, sau într-o seră: plantele ar trebui apoi mutate în grădina de legume.

Deci, există două modalități de a semăna legume: fie începi să semeni în interior sau într-o seră încă din martie, fie plantezi semințele direct în sol după jumătatea lunii mai. Marea majoritate a legumelor din grădina de legume sunt semănate direct în sol. Semănatul direct în grădina de legume se poate face în două moduri: A) semănat în rânduri sau B) semănat împrăștiat în paturi. Pentru semănat pe rând se sapă gropi, care se umplu din nou după însămânțare. Semănatul în gropi este potrivit pentru plantele cu creștere mai lentă; acestea sunt adesea semințe ceva mai mari. Pentru plantele cu creștere rapidă și cu semințe foarte fine, împrăștierea semințelor peste paturi funcționează bine. În timpul semănării la suprafață, asigură-te că semințele sunt răspândite uniform pe suprafața pământului.

6. Îngrijirea regulată a grădinii de legume

După ce ai început o grădină de legume, este important și să ai grijă de ea. La urma urmei, buruienile cresc repede. Îndepărtează buruienile de la început în mod regulat cu o sapă sau smulge-le direct cu mâna. Cu cât sunt mai puține buruieni, cu atât mai bine pentru legumele tale. Dacă ai timp, încearcă să faci o „tură” în jurul grădinii de legume în fiecare zi. În plus, udă-le suficient și pune la timp bețe de plante pentru a evita răsturnarea lor. Dacă observi că în grădina ta de legume sunt animale (cum ar fi iepuri sau păsări), poți construi un gard din plasă pentru protecție.

La sfârșitul sezonului de legume, este important să pregăteșți grădina de legume pentru iarnă. Poți face acest lucru îndepărtând toate resturile vegetale și compostându-le. Dacă grădina de legume a fost uscată câteva zile la rând, întinde folia peste ea.

Dacă vrei să te bucuri mult timp de grădina ta de legume, trebuie să ai grijă de ea în mod regulat. Datorită acestui fapt, anul viitor vei putea planta o nouă grădină de legume în același loc.

Comments to: Șase sfaturi pentru a începe prima ta grădină de legume

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *