Cauți un nou loc de muncă sau aplici la facultate? Probabil va trebui să îți pregătești un CV. Vom vorbi despre cum se scrie un CV, sau despre cum diferă un CV în funcție de profesia avută în rândurile următoare.

Cum se scrie un CV?

Un curriculum vitae (sau CV ) este în esență primul contact între tine și un potențial angajator sau o universitate. Acesta este un document care ar trebui să te descrie cât mai pe scurt posibil și să te prezinte suficient din toate punctele de vedere.

Este important să incluzi în CV-ul tău informații de bază, adevărate, care te vor face să te remarci și să te deosebești de alți solicitanți. Pe scurt, reține că CV-ul tău trebuie să poată concura cu alte zeci de CV-uri. Există mai multe modalități de a crea un CV bun care va lăsa concurența mult în urmă. Iată cele care merită cu siguranță încercate.

Cum se scrie diferite tipuri de CV-uri?

Un CV este adesea poarta de acces către o lume nouă. Înainte de a scrie și de a trimite CV-ul, verifică ce informații ar trebui să conțină CV-ul și ce tip de CV îți solicită angajatorul sau școala. Există mai multe tipuri de CV-uri, cum ar fi un CV structurat sau un CV fictiv.

Un CV poate fi, de asemenea, diferit, dacă îl trimiți ca solicitant pentru facultate, pentru un job part time  sau pentru un job cu normă întreagă.

Cum să scrii un CV bun pentru facultate?

Probabil că unul dintre primele CV-uri pe care îl vei scrie este un CV pentru facultate. Principala diferență dintre un CV de facultate și un CV de muncă este că majoritatea oamenilor nu au experiență anterioară de muncă înainte de facultate.

Prin urmare, CV-urile colegiului oferă informații de bază despre solicitant într-un format structurat. Acestea sunt, de exemplu, datele personale – numele și prenumele solicitantului, datele de contact, nivelul de studii, abilitățile lingvistice și alte abilități și interese. Este important ca informațiile să fie corecte.

Cât de formal ar trebui să fie un CV pentru facultate?

Deoarece acesta este un document oficial, ar trebui să fie scris pe hârtie albă cu litere negre, fără niciun fel de ornamente. Un astfel de CV ar trebui să fie scris într-un document pe un computer. Acesta și alte CV-uri trebuie să fie întotdeauna corecte din punct de vedere gramatical. Prin urmare, verifică-le întotdeauna cu atenție.

Cum să scrii un CV de succes pentru un loc de muncă part-time?

Dacă ești interesat de un loc de muncă cu jumătate de normă, cum ar fi în timpul liceului sau al colegiului, trebuie să te concentrezi în primul rând pe abilitățile și cunoștințele tale. Chiar și atunci când scrii un CV pentru un job part-time, trebuie îndeplinite anumite cerințe formale și trebuie furnizate mai întâi informații de bază.

Ce ar trebui să includă un CV pentru un job part-time?

În cazul unui CV pentru un job part-time, nu uita să incluzi informații personale (informații de contact) și educație, în special liceu și universitate. Când vine vorba de educație, începe întotdeauna cu ultima școală frecventată. Nu uita să indici numele școlii, domeniul de studiu și perioada de studiu. Dacă încă studiezi, te rugăm să indici dacă este învățământ cu normă întreagă sau la distanță și data estimată de finalizare.

Când scrii despre abilitățile tale, subliniază în special ceea ce te face diferit de ceilalți. De asemenea, nu ezita să descrii interesele sau hobby-urile, care ar putea spune mai multe despre personalitatea și caracterul tău. Ar trebui să alegi întotdeauna 3 până la 5 lucruri.

Dacă nu ai experiență de lucru, concentrează-te mai mult pe profilul tău de personalitate și pe obiectivele în carieră. În mod formal, ar trebui să fie de 5 până la 10 rânduri. Când editezi acest CV, trebuie să scrii în mod interesant și, cel mai important, concis.

Cum să scrii un CV bun pentru un loc de muncă?

Când vine vorba de jobul pentru care aplici, scrierea CV-ului potrivit pentru postul pentru care aplici este jumătate din luptă.

Dar cum să scrii un CV pentru un job într-un mod care să facă impresie bună?

Pentru postul de care ești interesat trebuie precizat în mod expres ce cerințe are potențialul angajator pentru viitorii lui angajati.

Prin urmare, CV-ul tău ar trebui să includă și informații care să evidențieze cunoștințele și abilitățile tale. Este important să oferi informații veridice în CV. De asemenea, este important să îți adaptezi CV-ul pentru fiecare poziție nouă în mod regulat.

Cum se creează un CV structurat?

CV-urile structurate ar trebui să fie întotdeauna scrise în același mod în ceea ce privește conținutul. Este important să incluzi informații precum educația, care include liceul și facultatea sau alte studii, precum și experiența de muncă.

Când vine vorba de experiența de muncă, ar trebui să iei în considerare experiența de muncă și angajarea anterioară care este relevantă pentru postul la care aplici.

Cunoștințele lingvistice și nivelul limbii pe care o vorbești sunt, de asemenea, importante. De asemenea, poți menționa ce aptitudini sau licențe de calculator deții. Pentru permisul de conducere, ar trebui să te gândești dacă ești un șofer activ sau nu. Cursurile finalizate te pot diferenția de alți solicitanți, așa că nu uita să le incluzi. Nu uita să adaugi data și semnătura ta.

Ce nu face parte dintr-un CV structurat?

Într-un CV structurat există informații care ar trebui să existe, dar și informații care nu se încadrează în el. Un CV structurat pentru postul pentru care aplici trebuie să fie clar și concis și să conțină toate informațiile importante pentru angajator.

Prin urmare, CV-ul tău nu trebuie să includă informații despre starea civilă, orientarea sexuală, religie, origine, rasă, naționalitate sau informații private, cum ar fi numărul de securitate socială sau informații despre sănătatea ta. Prin urmare, evită aceste informații.

Un CV structurat trebuie să includă o fotografie?

Un CV structurat nu trebuie să includă o fotografie. Cu toate acestea, de obicei se precizează în termeni și condiții dacă potențialul angajator solicită sau nu o fotografie. Cu toate acestea, fotografia folosită ar trebui să îndeplinească anumite cerințe.

Fotografia nu trebuie să fie vulgară sau provocatoare și trebuie să fie naturală, realizată profesional și reprezentativă. Prin urmare, fotografii precum „selfie-uri” nu sunt folosite în CV-uri.

Care este diferența dintre un CV fictiv și unul structurat?

În timp ce un CV structurat oferă de obicei informații exacte un CV fictiv îți permite să fii mai creativ.

Cu toate acestea, într-o biografie ficționalizată, informațiile trebuie prezentate în ordine cronologică sau retrospectivă.

Cum să pregătești un CV fictiv?

O biografie fictivă poate folosi un stil narativ, expozitiv sau reflexiv. Când citește o biografie fictivă, cititorul ar trebui să știe informații de bază, adică data nașterii,   informații despre studii, interese și, de asemenea, obiectivele viitoare.

Spre deosebire de un CV structurat, un CV fictiv trebuie să creeze un sentiment de poveste sau să evoce emoție și curiozitate. Acest lucru poate fi realizat prin împărțirea CV-ului în introducere, cuprins și concluzie. Originalitatea și umorul te vor ajuta foarte mult în scris. Acordă o atenție deosebită gramaticii. CV-ul fictiv poate fi completat și cu data, locul de muncă și semnătura.

Când ar trebui să scrii un CV fictiv?

Un CV fictiv nu este, de obicei, necesar atunci când aplici pentru un loc de muncă. Acesta este mai degrabă un CV care poate fi solicitat de școala de artă la care aplici.

Cu toate acestea, este bine să ai o privire de ansamblu asupra modului de a scrie o biografie fictivă. Dacă un potențial angajator este interesat de tine și dorește să știe dacă ai talent la scris, cu siguranță îți va pregăti din timp o misiune la care să lucrezi. Alternativ, îți pot cere o scrisoare de intenție, dar nu un CV fictiv.

Sfaturi pentru scrierea unui CV

Următoarele sfaturi te pot ajuta și atunci când scrii un CV pentru universitate, part-time sau angajare:

  •      Include întotdeauna doar experiența relevantă care are legătură cu postul în CV-ul tău
  •      conținutul CV-ului trebuie să fie clar, simplu și clar, astfel încât recrutorul să-și amintească de tine
  •      nu uita să incluzi realizările și meritele tale în CV pentru a te deosebi de alți solicitanți, în mod ideal realizări și exemple specifice
  •      atunci când întocmești o listă a competențelor tale interpersonale, selectează cele 3 competențe de bază care te descriu cel mai bine
  •      utilizează cuvinte cheie care apar și în termenii și condițiile angajatorului.
  •      atunci când scrii CV-ul, folosește maximum 2 fonturi de dimensiunea 10 sau 12, dimensiunea fontului pentru numele tău poate fi mai mare însă
  •      nu îți fie teamă să folosești caractere aldine sau cursive și subliniază dacă vrei să evidențiezi ceva
  •      la secțiunea de interese, evită clișeele și fii original
  •      include întotdeauna informații relevante în partea de sus a CV-ului tău
  •      scrie informații actuale la început, nu folosi o ordine cronologică a evenimentelor
  •      evită erorile gramaticale
  •      scrie un CV de maxim două pagini A4
  •      nu uita să denumești fișierul cu numele tău și să-l salvezi ca PDF
  •      dacă decizi să incluzi un număr de telefon în CV și nu în e-mail, nu uita să folosești prefixul + 40,
  •      dacă postul o cere sau dacă este posibil să ieși în evidență cu un CV grafic, de exemplu pentru lucrări creative sau artistice, folosește-l cu siguranță (aruncă o privire la șabloanele de CV de pe Canva.com, de exemplu)
  •      nu copia sau rescrie CV-urile altor persoane
  •      ieși în evidență și încearcă să faci o impresie pozitivă
  •      trimite întotdeauna CV-ul de la o adresă de e-mail privată care include numele și prenumele, nu porecle sau diminutive
  •      dacă răspunzi la o ofertă de muncă, completează-ți e-mailul cu o scrisoare de intenție care să precizeze motivul pentru care aplici pentru postul respectiv

BONUS la final: Cum se scrie un CV într-o limbă străină?

La final, ți-am pregătit un mic bonus. Dacă ambițiile tale de carieră depășesc limba română, cu siguranță vei avea nevoie de un CV într-o limbă străină. Te vom sfătui cum să faci asta.

Cum se scrie un CV în germană, engleză și alte limbi străine?

Dacă aplici pentru un loc de muncă în străinătate, cu siguranță va trebui să-ți scrii CV-ul într-o limbă străină. Cu toate acestea, dacă aplici pentru un astfel de job, se presupune că știi o limbă străină la un nivel avansat. Când scrii un CV într-o limbă străină, este important să afli ce informații specifice îți va solicita angajatorul.

Importante sunt desigur datele personale, educație sau studii ulterioare, experiență de muncă, cunoștințe lingvistice, cunoștințe de calculator și informații despre un permis de conducere valabil. Poți include interesele tale și referințe.

Cum se scrie un CV în engleză?

În limba engleză, acestea sunt în principal date personale (nume și prenume, data nașterii, adresă, telefon mobil, e-mail), educație, studii ulterioare, istoric de angajare, cunoștințe lingvistice, abilități de calculator, permis de conducere, caracteristici personale, interese și referințe .

Site-uri web pentru crearea de CV-uri

Există o serie de site-uri web care te pot ajuta să creezi un CV într-o limbă străină online. Pentru CV-uri în engleză, poți folosi site-uri străine precum app.altresume.com, resume.io sau canva.com, unde poți găsi multe șabloane. De asemenea, poți utiliza app.cvmaker.com, care oferă crearea de CV-uri în 8 limbi.

Există mai multe moduri de a scrie corect un CV de succes. Chiar și printre recrutori, totuși, pot exista opinii diferite despre cum să scrii un CV și ce ar trebui să conțină acesta.

Concluzie

Este important să reții că un CV și o scrisoare de intenție bine scrise îți pot deschide calea și te pot ajuta să fii invitat la un interviu în persoană. Prin urmare, acordă atenție pregătirii lor. Inspiră-te și din sfaturile recrutorilor care se ocupă zilnic de CV-uri și scrisori de intenție. Cu toate acestea, credem că dacă acorzi atenția cuvenită redactării CV-ului și scrisorii de intenție, vei avea succes. Îți ținem pumnii!

Comments to: Cum se scrie un CV: Sfaturi și trucuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *