În urmă cu doar câțiva ani, cultivarea afinului în zona noastră nu era la fel de răspândită precum, de exemplu, căpșunile, zmeura, strugurii sau alte fructe de pădure mai „tradiționale”. De fapt, îngrijirea lor este adesea afectată de prejudecata că sunt prea greu de crescut. Procedând astfel, este suficient să respecți doar câteva principii – de exemplu, alcalinitatea corectă a solului, în cazul afinelor mai degrabă „aciditatea”. Cerințele pentru cultivare nu sunt atât de mari. În rândurile următoare, te vom sfătui cum să culti afinele.

Afine – fructe de pădure pline de sănătate

Afinele (Vaccinium corymbosum) conțin o serie de vitamine și antioxidanți sănătoși. Acesta este unul dintre motivele pentru care cultivarea lor a devenit atât de răspândită în ultimii ani.

Gust grozav

Afinele sunt cunoscute pentru gustul lor captivant. Fructele lor sunt denumite în general „dulci”. Trebuie să gusti afine ca să-ți faci o idee. Afinul canadian (Vaccinium corymbosum) are mai multe soiuri care diferă nu numai prin gust, ci și prin mărimea și coacerea fructelor.

O recoltă bogată

Dacă creezi condițiile potrivite pentru afine, acestea te vor răsplăti cu o recoltă bogată. În timpul sezonului, poți recolta 5-6 kg de fructe de pădure dintr-un tufiș. În unele cazuri, până la 10 kg. Fructele coapte apar de obicei la aproximativ 6 ani sau mai mult de la plantare.

Cum să crești afinele?

Cultivarea afinelor canadiene (Vaccinium corymbosum) va începe probabil cu o achiziție de la un magazin de grădinărit, piață etc. Înmulțirea la domiciliu a afinelor nu este foarte populară în țara noastră. În zilele noastre poți cumpăra o plantă tânără, care va crește vizibil într-un an.

Sfatul nostru: atunci când decizi să cumperi afine, cumpără cel puțin două tufe din două soiuri diferite. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea soiurilor au nevoie de prezența unui alt soi pentru polenizare. Unele dintre ele sunt parțial autofertile, dar prezența unui alt soi le va crește randamentul.

Plantarea afinelor

Afinele canadiene (Vaccinium corymbosum) sunt de obicei vândute ca răsaduri în containere. Vei achiziționa un tufiș cu tot cu rădăcină. Aceasta înseamnă că o poți planta practic în orice perioadă a anului.

Totuși, cel mai bun moment pentru a planta afine este primăvara sau toamna. Îți recomandăm să uzi tufișurile achiziționate cu câteva zile înainte de plantare.

Solul acid pentru afine este baza

Când vine vorba de plantare în sine, ai mai multe opțiuni. Cu toate acestea, toate au un numitor comun – afinele trebuie să fie plantate în pământ acid cu un pH de 3,5 până la 4,5. Acest lucru se poate realiza fie amestecând un substrat de grădină potrivit cu turbă sau chiar nisip, fie îl poți cumpăra gata făcut de la un magazin de grădinărit.

Atenţie! Afinele nu sunt prietene cu calciul. Evită substraturile și îngrășămintele care conțin calciu.

Alegerea unui loc potrivit

Cultivatorii de afine au mai multe păreri despre locul potrivit. În timp ce unii spun că afinele au nevoie de soare din plin, alții cred că umbra parțială, adică soarele doar pentru prima jumătate a zilei, este ideală pentru afine.

Prin urmare, decizia unde să plantezi afinele îți aparține. Cu toate acestea, nu ar trebui să le plantezi lângă pereți și borduri de beton. Betonul crește alcalinitatea solului.

Pe de altă parte, poți rezolva această problemă plantând în recipiente sau ghivece.

Distanța potrivită pentru plante

Înainte de a începe să plantezi afine, marchează locurile exacte în care vei săpa gropile pentru plante. Ar trebui să fie la o distanță de aproximativ 1,5 m. Un tufiș adult poate crește până la 2 m înălțime. Cu toate acestea, nu le împrăștia în toată grădina. Vei obține o polenizare mai bună dacă sunt apropiate, în tufișuri.

Pregătirea gropilor

Groapa în sine pentru un tufiș de afine ar trebui să aibă un diametru de aproximativ 1 m și o adâncime de aproximativ 50 cm. Îți recomandăm să umpli groapa cu nisip sau pietriș fin pentru a asigura un drenaj mai bun în cazul în care rădăcinile plantei se revarsă. Cu toate acestea, întreaga deschidere trebuie căptușită cu o folie de plastic adecvată, ceea ce este extrem de important.

De ce? Dacă decizi să plantezi afine în timpul liber într-o groapă normal, este probabil ca solul să fie acid.Tufa ar putea să prindă și să dea roade pentru o vreme, dar cu timpul solul ar începe să se amestece din ce în ce mai mult cu solul din jur. Pur și simplu ar deveni din ce în ce mai alcalin, ceea ce nu este bun pentru afine. De aceea, folia menționată mai sus se pune în gaură – astfel încât solul acid să nu se amestece cu solul din jur.

Plasarea în groapă

În timpul plantării în sine, o condiție importantă pentru plantarea corectă este adâncimea la care este plasată planta în gaură. Îți recomandăm să nu plantezi afinele prea adânc.

După ce ai plasat tufișul în gaura făcută în pământ, poți adăuga scoarță de pin sau ace în jurul tulpinii, ceea ce nu numai că ajută la oxigenarea solului, dar și protejează afinul de vânt, uscare, căldură și îngheț.

Fixare

După plantare, recomandăm fixarea afinelor – ideal în mai multe locuri. Deoarece sistemul de rădăcină este foarte puțin adânc, țărușii ar trebui plasați în afara sistemului de rădăcină.

Udare

La final, nu uita să uzi din abundență afinele proaspăt plantate. Afinele iubesc un mediu umed. Dar despre asta vom vorbi puțin mai târziu.

SFAT: Sfat pentru cultivarea afinelor în recipiente și ghivece

După cum am indicat deja în rândurile anterioare, nu trebuie să plantezi afine (Vaccinium corymbosum) doar în sol sau într-o gaură căptușită cu plastic. Containerele și ghivecele de flori sunt, de asemenea, o soluție. Te vom sfătui cum să crești afinele în recipiente și ghivece.

Afine cultivate pe balcon

Știai că nu ai nevoie de grădină sau pat de flori pentru a crește afinele? Tot ce ai nevoie este un ghiveci mare care poate fi amplasat, de exemplu, pe un balcon sau terasă. Cu toate acestea, ghiveciul trebuie să poată scurge excesul de apă de dedesubt. Un strat de nisip sau pietriș fin pe fundul vasului este de asemenea binevenit.

Cu toate acestea, capcanele unei astfel de culturi constau în iernarea afinelor. Deși se știe că afinele rezistă la înghețuri mari (unele până la minus 40 de grade Celsius), sistemele lor de rădăcină de mică adâncime sunt mai expuse la îngheț în ghivece independente și alte recipiente.

Un strat adecvat de scoarță de pin, ace sau turbă poate fi soluția, care va oferi o oarecare protecție împotriva înghețului. Pentru iarnă, însă, merită să înfășori întregul recipient- de exemplu în iută.

Atenţie! Totuși, nu este necesar să aduci afinul în interior sau în pivniță. Sunt obișnuiți în mod natural cu vremea rece.

Cultivarea afinelor în recipiente încorporate în sol

O modalitate mult mai eficientă de a planta afine decât într-o gaură căptușită cu plastic pare să fie plasarea lor în recipiente încorporate în sol.

Utilizează cel mai mare recipient posibil. De exemplu, gălețile voluminoase din plastic pot fi o alegere excelentă.

     Fă găuri în partea de jos a găleții pentru scurgerea apei.

     Tapetează partea de jos cu nisip sau pietriș fin.

Cel mai important, va fi mult mai ușor să menții aciditatea solului și în timp, nu se amestecă cu solul din jur.

Nu uita: cu cât recipientul pe care îl alegi este mai mic, cu atât tufa de afine este mai mica. Afinele va prospera, va crește, dar de îndată ce rădăcinile „depășesc” proporțional volumul recipientului, creșterea afinului se va opri. De aceea îți recomandăm să alegi cele mai mari containere posibile.

Îngrijirea afinelor

Dacă creezi condițiile potrivite pentru affine, îngrijirea va fi foarte ușoară. Baza este udarea regulată, fertilizarea ocazională și tăierea sezonieră.

Udarea afinelor

Când cultivi afinele, este necesară udarea regulată. Un mediu umed este potrivit pentru afine. Prin urmare, ar trebui să le uzi de două ori pe zi, mai ales în lunile fierbinți de vară. Dar în niciun caz nu le uda prea mult. Au nevoie de sol umed, dar nu îmbibat cu apă.

Prin urmare, este recomandat să pui scoarță și ace de pin sau turbă în jurul tulpinilor acestora, astfel încât umiditatea să fie eliberată treptat.

Fertilizarea afinelor

Fertilizarea se poate face, de exemplu, toamna, dar de preferință primăvara sau chiar înainte de primăvară – în timpul sezonului de repaus. Dacă nu vrei să adaugi substanțe chimice inutile la affine, poți alege îngrășăminte naturale. Cu toate acestea, poți menține un pH adecvat al solului, răspândind în mod regulat scoarță și ace de pin sau turbă în jurul tulpinilor.

Tunderea afinelor

La fel ca și fertilizarea, tăierea afinelor este necesară în perioada pre-primăvară, când nu mai există pericolul de înghețuri severe. Opiniile experților despre cum să tai afinele diferă în unele privințe.

În timp ce unii sunt de părere că tufele tinere nu trebuie tăiate sau că este suficient să elimini numai lăstarii deteriorați, alții sfătuiesc că tufele tinere să fie, de asemenea, tăiate – pentru a încuraja creșterea.

Ideea este că tăierea în primii doi ani poate servi și la promovarea creșterii. Pentru aceasta, este, de asemenea, necesar să îndepărtezi niște lăstari de muguri florali. Toată energia și nutriția se concentrează apoi pe creștere, nu pe fructe.

Cu toate acestea, în general, lăstarii care intră în tufiș ar trebui să fie scurtați. Acest lucru le va oferi lumina de care au nevoie. Desigur, ar trebui să îndepărtezi crengile deteriorate și toți lăstarii care cad pe pământ.

Nu uita: tăierea regulată a afinelor va asigura fructe mari și frumoase. Dacă neglijezi tăierea, pot fi mai multe fructe, dar vor fi mult mai mici. De aceea, tăierea afinelor dă roade.

Boli

Bolile ocolesc de obicei afinele. Cu toate acestea, poți întâlni frunze maro sau galbene, care sunt de obicei un semn de sol sărac sau de udare necorespunzătoare. În astfel de cazuri, recomandăm ajustarea pH-ului solului și udarea regulată (nu se recomandă supraudarea).

Dăunători

Dăunătorii, în cazul afinelor sunt în mare parte păsările. Păsărilor le place să se bucure de fructele coapte. Dacă nu protejezi suficient afinele, nu vei mai avea nimic din recolta bogată.

Când fructele sunt coapte, Îți recomandăm să acoperi tufele individuale cu o plasă pentru a descuraja păsările să le atace.

În timp ce unele fructe de pădure se coc deja în iunie, altele ating cel mai bun gust abia în septembrie. Din acest motiv, cultivatorii sunt sfătuiți să planteze afine de diferite soiuri în același timp. Pe lângă un set de fructe mai bun, acest lucru va prelungi și sezonul de recoltare.

Prelucrare

Nu există limite pentru imaginație atunci când vine vorba de affine. Le poți transforma în dulceață, le poți congela sau pur și simplu le poți savura crude. Placinta cu afine este pur și simplu delicioasă.

Cele mai cunoscute soiuri de afine

Soiurile de afine care sunt disponibile gratuit ca răsaduri în diverse pepiniere astăzi sunt numite afine canadiene (Vaccinium corymbosum). Se deosebesc de cele europene, care cresc liber în pădurile noastre, prin mărimea boabelor și culoarea lor.

În timp ce afinele europene mai mici au o culoare violet nu numai pe piele, ci și pe pulpă, afinele mari canadiene au o culoare violet doar la suprafață.

În concluzie, iată câteva tipuri și soiuri populare de afine.

Afinele timpurii sunt:

  •      Afine Duke
  •      Afine Patriot
  •      Afine Bluetta
  •      Afine din Țara Nordului

Afinele mijlocii timpurii sunt:

  •      Blueberry Bluegold
  •      Bluecrop
  •      Afine Nelson
  •      Blueberry Bluegray

Afinele târzii sunt:

  •      Afine Berkeley
  •      Darrow afine
  •      Afine Chandler
  •      Afine Elizabeth

După ce ai citit acest articol ar trebui să știi deja tot ce este esențial despre cum să cultivi afinele. Acum tot ce trebuie să faci este să te apuci de treabă cu entuziasm. Te așteaptă multă distracție.

Deci mult noroc și multe afine dulci!

Comments to: Cum să cultivi afine? Tot ce trebuie să știi!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *