Putem afirma că orezul este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare. Nu numai că are un gust grozav, dar este și foarte sățios și plin de nutrienți. În plus, poate fi consumat în timpul diferitelor diete sau a programelor alimentare. Dar știi să gătești orezul? Te vom sfătui cu privire la cel mai bun mod de a-l pregăti.

Inclusiv la orez se aplică vechea zicală – o sută de oameni, o sută de gusturi. Unora le place orezul tare, alții îl preferă mai lipicios. Consistența sa finală depinde de o serie de factori. Poate dura ceva timp pentru a găsi o rețetă care este absolut perfectă pentru tine.

Cum să gătești orezul?

Gătitul orezului poate fi un fel de examen final. Dar ce este atât de greu? S-ar putea să crezi că o ceașcă de orez, apă, sare și ulei  este tot ce ai nevoie pentru a pregăti un orez. Da ai dreptate. Cu toate acestea, secretul succesului este procedura corectă.

Cum să gătești orezul în 20 de minute?

Cel mai simplu mod de a găti orezul basmati sau orezul cu bob lung este în cuptor. Ai nevoie de o oală cu capac metalic și un cuptor bine încins.

Ai nevoie de: orez, o oală cu capac, cuptor, condimente (sare, piper, turmeric etc.), ulei vegetal, strecurătoare.

Metodă:

  •      Mai întâi, pornește cuptorul.
  •     Pune cantitatea dorită de orez într-o strecurătoare și clătește bine sub jet de apă.
  •      Între timp se incinge o cratiță la foc mediu si se toarnă puțin ulei.
  •      Se pune orezul clătit în oală și se prăjește ușor.
  •      Toarnă apoi apă în oală într-un asemenea raport încât să fie de aproximativ 1,5 ori mai mare decât cantitatea de orez pe care o pui (dacă ai o cană de orez, atunci va fi o cană și jumătate de apă).
  •      Adaugă condimentele dorite – sare, piper sau turmeric pentru o culoare galbenă frumoasă.
  •      Gatește orezul la foc mic, amestecând.
  •      Când orezul se umflă și ajunge la nivelul apei, pune capacul peste oală(oțel inoxidabil, ai grijă la mânerele de plastic!) și pune toată oala în cuptorul încălzit.
  •      Oprește cuptorul imediat și lasă orezul să fiarbă la cuptor timp de 15-20 de minute.
  •      Apoi scoate cu grijă oala, și amestecă orezul cu o lingură de lemn. Și Gata!

 

Altă rețetă de preparare a orezului

Rețeta următoare este una general. În plus, rezultatul final este afectat și de tipul de orez. În această rețetă, care ne-a ieșit mereu bine, este despre orezului cu bob rotund.

1. Cantitatea de orez

Pune cantitatea necesară de orez în cana selectată. S-ar putea să vă fie mai ușor să alegi „greutatea”, deoarece aproximativ 250 ml de orez crud fac aproximativ 3 până la 5 porții. Apoi toarnă orezul din cană într-o sită.

2. Cantitatea de apă

Folosind o cană, toarnă apă în ea, care este aproximativ echivalent cu 1,5 părți de orez. Poate fi puțin mai puțin, sau dimpotrivă, puțin mai mult. Depinde ce fel de orez vrei să gătești. Dacă îți place orezul mai lipicios, poți adăuga mai multă apă și crește timpul de gătire. Pe de altă parte, dacă vrei orez mai tare, chiar și 1,5 părți de apă ar putea să nu fie necesare. Dacă nu dorești să te orientezi în funcție de această greutate, atunci pur și simplu urmează raportul de 1 parte de orez la 1,5 părți de apă (adaugă întotdeauna de 1,5 ori mai multă apă decât orez).

3. Spală orezul

În timp ce apa din oală se încălzește, clătește orezul într-o strecurătoare sub jet de apă. Pe lângă faptul că așa poate fi curat, acest lucru elimină și excesul de amidon care ar putea face orezul finit mai lipicios. Și de unde știi dacă orezul este încă murdar? Apa care curge prin sită trebuie să fie limpede, clară.

4. Pregătire

Pregătește o oală suficient de mare pentru gătit. Poți pregăti orez cu ulei și unt sau doar ulei. Nici prepararea cu untură nu este o problemă.

5. Prăjire

Începe să încălzești oala, apoi adaugă orezul în oală, astfel încât să se prăjească. Dar ai grijă să nu-l arzi. Adaugă apoi apa.

6. Condimente

Pentru un gust echilibrat se adaugă aproximativ o linguriță de sare, se amestecă bine continutul oalei si se pune un capac, reducând intensitatea fierberii la minim – pentru ca orezul să nu se ardă.

7. Durata gătirii orezului

Orezul aburit ca acesta ar trebui să fie gătit aproximativ 20 de minute – în funcție de tipul specific. Atentie, nu ridica capacul si nu manipula orezul în timpul preparării! Nu amesteca pentru a nu se lipi.

8. Scoate orezul

Odată ce orezul este fiert, ridică capacul și amestecă-l- de preferință cu o lingură de lemn. O furculiță clasică ar putea zgâria oala. Și orezul este gata. Lasă-l totuși puțin sub capac pentru a deveni pufos.

Gata! Bucură-te de reușita ta!

Comments to: Cum să gătești orezul? TUTORIAL rapid

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *