Vederea unui copil se dezvoltă în primul an de viață. Până atunci, bebelușul vede nefocalizat și în principal nu percepe toate culorile. În primele câteva săptămâni, vei observa cu siguranță că începe să vadă ușor, ușor. Dar acest lucru este complet normal. Ne vom uita la modul în care bebelușul vede în primile luni de viață și cum putem sprijini dezvoltarea vederii cu jucării potrivite.

Primele zile după naștere

Vederea este cel mai puțin dezvoltat simț la copii. Timp de nouă luni, bebelușul se ascunde în burtica mamei în întuneric total. Când iese din întuneric în lume, nu este obișnuit cu lumina puternică. În primele zile, ei pot distinge doar între lumină și întuneric. De aceea se simte cel mai bine în întuneric, lumina strălucitoare îl tulbură. Așadar, creează o atmosferă plăcută și calmă în camera lui și nu uita să alegi o saltea de calitate. Copilul petrece mult timp pe ea.

După primele zile după naștere, bebelușul începe să vadă clar la o distanță de 20-25 cm. Această distanță se mai numește și „distanța mamei”. Acest lucru se datorează faptului că corespunde cât de departe este fața mamei de copil când îl ține în brațe. Tot ceea ce este mai mare de 25 cm este neclar. De aceea, el este interesat în primul rând de obiectele clare și în mișcare și de structuri și forme complexe de aproape.

Ulterior, bebelușul se va putea concentra la diferite distanțe, dar din cauza mușchilor oculari neantrenați, este foarte obositor pentru el.

Un nou-născut vede cu susul în jos

Interesant este că în acest stadiu copilul vede totul pe dos. Abia mai târziu creierul învață să rotească obiectele pe care le privește în poziția corectă. Nici un bebeluș nu își poate fixa ochii pe nimic. Acest lucru este legat de imaturitatea mișcărilor oculare și de percepția spațială.

Cum vede un nou-născut culorile

În primele luni de viață, bebelușul nu poate distinge nicio culoare. Vede totul în nuanțe de gri, așa că obiectele alb-negru îl atrag cel mai mult. Prin urmare, până în a patra lună, jucăriile colorate sunt practic inutile. Incapacitatea de a distinge culorile este cauzată de imaturitatea celulelor sensibile la lumină – conurile care asigură recunoașterea culorilor în ochi.

Fapt interesant: Dacă conurile sunt deteriorate sau nefuncționale, apare daltonismul.

Cum văd persoanele daltoniste?

Depinde care dintre părți este deteriorată. În cazul daltonismului parțial, aceștia nu recunosc doar un anumit spectru de culori, de exemplu verdele și nuanțele sale. Cu orbirea totală a culorilor, vederea lor poate fi comparată cu o fotografie foarte estompată.

Prima lună după naștere

La câteva săptămâni după naștere bebelusul încă se concentrează la o distanță de 30-40 cm. Dar este foarte obositor pentru el, pentru că mușchii ochilor nu sunt antrenați. Fixează obiectele cu un singur ochi, așa că uneori se poate întâmpla să miște ochii. Când se uită la obiecte apropiate, ochii se întorc unul spre celălalt, iar axele lor vizuale se apropie simetric – converg. Dar pentru că mușchii ochilor bebelușului sunt slăbiți, el se concentrează cu un singur ochi, convergența ochilor lui este o problemă. Dacă antrenezi mușchii ochilor și convergența ochilor bebelușului tău, acesta se va putea concentra deja în luna a 3-a. În caz contrar, va învăța acest lucru abia în jurul vârstei de 6 luni.

Dar bebelușul recunoaște deja fețele oamenilor la o distanță de până la 30 cm de fața lui și reacționează la mișcare. Între a treia și a patra săptămână, poate zâmbi, ochii i se luminează și se uită direct la părinți.

Cum să antrenezi convergența ochilor?

Poți antrena capacitatea bebelușului tău de a se fixa  privirea pe un anumit obiect folosind carduri de contrast alb-negru. Bebelușul urmărește obiectul de fixare pe care îl ții în fața nasului lui la o distanță de aproximativ 20-50 cm. Mută încet obiectul de fixare la nas la o distanță de aproximativ 6 cm și urmărește-i ochii, care trebuie să se întoarcă simetric.

La început, bebelușul nu ține privirea, iar în timpul abordării, încetează să urmărească obiectul de fixare și „dă drumul” privirii. În acest moment, oprește mișcarea și readu obiectul la distanța de pornire. Poți încuraja atenția asupra subiectului prin comunicare verbală. Exercitiul se face ideal de doua ori pe zi timp de 3-5 minute, în functie de atentia bebelusului.

A doua lună

În a doua lună, bebelușul începe să recunoască mai bine contururile obiectelor aflate la distanță apropiată. Încetează încet să mai miște ochii și convergența ochilor lui se îmbunătățește. Jucăriile sonore capătă importanță, dar totuși doar în alb-negru, pentru că bebelușul nu recunoaște culorile. De exemplu, o zornăitoare alb-negru ar fi ideal. Te poți aștepta încet, încet și la primele zâmbete.

A treia lună

În primele trei luni de viață, un nou-născut vede monocular. Aceasta înseamnă că el percepe doar cu un singur ochi și suprimă în mod deliberat percepția de la celălalt ochi, deoarece creierul nu este încă capabil să proceseze percepția de la ambii ochi în același timp. În a treia lună are loc însă o dezvoltare relativ drastică.

Bebelușul începe să fixeze nu numai obiectele statice, ci și în mișcare. Își poate îndrepta privirea de la un obiect la altul. Ei pot vedea chiar și obiecte la o distanță de până la 170 cm. El își amintește deja chipurile părinților săi și poate chiar să înceapă să răspundă la propriul său nume. Se întoarce la orice sunet și caută activ sursa acestuia.

Vederea unui bebeluș este încă foarte neclară și vede în nuanțe de gri. Cu toate acestea, începe să perceapă primele tonuri de culoare. Celulele sensibile la lumină care asigură percepția culorilor încep să se trezească.

În această perioadă bebelușului îi va plăcea cu siguranță caruselul agățat deasupra pătuțului.

A patra lună

În a patra lună, copilul își poate coordona deja ochii și mâinile. El este capabil să apuce obiectul într-o manieră țintită și să-l manipuleze. Cu toate acestea, îi ia ceva timp să învețe acest lucru. Există o întârziere între momentul în care un obiect îi atrage atenția și momentul în care îl apucă. Un bebeluș nu mai recunoaște doar fețele părinților săi, ci și alte persoane din imediata apropiere. El percepe chiar expresia lor și adesea o imită. Își întoarce capul și privește în toate direcțiile.

Luna a patra este începutul unei perioade foarte vesele. Un bebeluș este interesat de toate și are, de asemenea, suficientă energie pentru a le explora. Râde aproape tot timpul, iar zumzetele se transformă în vorbe.

Începe să perceapă culorile

La sfârșitul lunii a treia și a patra, viziunea culorilor începe să se dezvolte. În primul rând, bebelușul percepe tonuri roșii (calde), treptat apoi verde și în final tonuri albastre (reci). Dar această dezvoltare va mai dura câteva luni. Este recomandabil să achiziționezi jucării în culori contrastante.

A cincea lună

În luna a cincea, bebelușul își poate fixa ochii pe obiectele din apropiere timp de câteva secunde. Testează cât de departe sunt obiectele și își dă singur seama la care poate ajunge. Întârzierea dintre momentul în care obiectul îi atrage atenția și când ajunge la el se scurtează. Copilul poate răspunde aproape imediat.

Bebelușul începe să-și miște ochii independent de mișcarea capului și, de asemenea, poate urmări direcția privirii unei persoane din apropierea lui. Aceasta este o etapă importantă, deoarece învață să interacționeze cu ceilalți printr-o atenție comună.

A șasea lună

În luna a șasea, bebelușul începe treptat să perceapă alte culori, așa că este momentul potrivit pentru jucării colorate care îi vor stimula vederea. Cele mai bune sunt jucăriile cu diverse elemente interactive pe care bebelușul le poate trage și mușca.

Copilul își mișcă deja ochii complet independent de mișcarea capului. Pe lângă fețe, el acordă deja o mare atenție obiectelor în mișcare, precum animalele. Își petrece jumătate din timpul de veghe observând.

A șaptea lună

Bebelușul se concentrează deja mult mai bine la distanță mai mare și privește în toate direcțiile. În această perioadă va începe să te recunoască de la distanță și te va observa conștient în toată camera.

Urmărește obiectele în mișcare fără să întoarcă capul și interesul pentru tot ceea ce îl înconjoară continuă să crească. Indică, atinge și manipulează obiecte. El observă jucăriile care cad de pe cărucior sau scaun pe podea. Dar dacă i-au căzut din câmpul vizual, el uită repede de ele.

În jurul lunii a șaptea, bebelușul începe să-și dea seama de identitatea și chiar se recunoaște în oglindă. El realizează că el există ca o ființă separată.

A opta lună

Principala schimbare în luna a opta este capacitatea bebelușului de a distinge proprietățile specifice ale obiectelor. Își dă seama că o jucărie de pluș este moale sau că lovirea unei jucării de lemn scoate un sunet. El apucă jucăria mult mai precis și arată, de asemenea, mai precis obiectele numite. Legătura dintre cee ace vede și mișcare este astfel și mai puternică.

Bebelușului îi place să se ascundă și apoi să arate jucării. În această perioadă, copilul este deja pe deplin conștient de interesul care se concentrează asupra lui și se bucură de el în mod corespunzător.

Bebelușul se mișcă intens, dar vederea nu este încă pe deplin dezvoltată. Din cauza convergenței (întoarcerii) insuficiente a ochilor, el se poate ciocni de obstacole chiar din fața lui. Antrenamentul de convergență, pe care l-am descris la începutul articolului, încă mai are sens. Pentru ca bebelusul să se miste mai în siguranță îți recomandăm să alegi un covor acasă.

Luna a noua și a zecea

Datorită mușchilor oculari întăriți, copilul percepe mai bine spațiul din jurul lui. Dar încă vede obiecte foarte îndepărtate încețoșate. Culoarea irisilor este aproape definitivă, doar nuanța lor se va schimba. În această perioadă, bebelușul își dezvoltă abilitățile motorii fine și explorează proprietățile geometrice și fizice ale obiectelor. Prin urmare, jucăriile care dezvoltă aceste caracteristici i se vor potrivi cel mai bine. De exemplu, cuburi colorate, recipiente, puzzle-uri, puzzle-uri pentru copii etc.

Luna a unsprezecea și a douăsprezecea

În ultimele două luni ale primului an de viață, dezvoltarea vederii este finalizată. Bebelușul se mișcă deja în spațiu și începe să meargă, ceea ce îi susține și dezvoltarea vederii. Continuă să se concentreze și percepția culorilor este mai sensibilă. Vederea și atingerea sunt simțurile sale cele mai folosite. După împlinirea unui an, bebelușul recunoaște deja fețele chiar și de la distanță și vede practic la fel de bine ca un adult.

Cele mai potrivite jucării sunt cele care dezvoltă mișcarea în același timp – de exemplu, un tunel prin care se poate târi, un balon, un clopoțel, jucării de tragere, blocuri de spumă și, de asemenea, cărți. Bebelușul ar trebui să înceapă să-și dezvolte vocabularul pasiv, iar tu îl poți ajuta cel mai mult citindu-I din cărți.

De unde știi dacă copilul tău nu poate vedea corect?

Dacă copilul tău încă se uită cruciș cu ochii după 3 luni, ceva nu este în regulă. Există o mare probabilitate ca el să vadă o imagine dublă. Este important să nu ignoi acest mesaj și să aștepți ca acest lucru să se corecteze de la sine. O problemă nerezolvată se poate transforma în ambliopie la o vârstă mai mare, când copilul încetează să vadă clar cu un ochi. Alte semne că cel mic nu poate vedea bine sunt lovirea de mobilă, amplasarea unei cărți prea aproape de ochi și frecarea ochilor cu mâna.

Lucruri interesante: Cum văd animalele?

Dezvoltarea vederii unui copil și modul în care vede animalele au ceva în comun- daltonism. Dar animalele nu sunt complet daltonice, așa cum cred mulți oameni.

Cum vede un câine?

Daltonismul absolut la câini este doar un zvon. Cu toate acestea, câinii nu văd aceleași culori ca și noi. Oamenii au trei tipuri de conuri în ochi, care sunt responsabile pentru recunoașterea unei anumite culori și a nuanțelor acesteia. Câinii au doar două tipuri de conuri, așa că sunt limitati în percepția lor despre verde și roșu. Deci sunt doar parțial daltonici.

Cum vede o pisică?

Nici pisicile nu sunt daltoniste, deși percepția lor pentru culori este mai limitată decât cea a câinilor. Pisicile nu pot face diferența dintre roșu și verde. Ele nu percep deloc culorile maro și portocaliu.

Cum vede un cal?

Percepția culorii unui cal este și mai interesantă. Calul vede întreaga lume colorată în galben. Vederea lui este, de asemenea, lipsită de a privi înainte, așa că întotdeauna își întoarce capul ușor în lateral când te apropii de el din față. În contrast, el are capacitatea de a vedea aproape dincolo de el însuși. Unghiul său de vizualizare este incredibil de 290°.

Comments to: Cum vede un bebeluș: dezvoltarea vederii la copii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *