Fie că sărbătorești Paștele ca și sărbătoare creștină, fie că vezi această sărbătoare ca un vestitor al primăverii, oricum ar fi nu trebuie să ratezi ouăle vopsite acasă pentru a completa atmosfera. Avem o mulțime de instrucțiuni pentru tine, inclusiv idei ușoare pe care le poți încerca alături de copii.

Vrei să creezi un decor unic de Paște sau vrei să oferi musafirilor ouă decorate original?

Lasă-te inspirat de idei noi și interesante – unele necesită puțină pricepere, dar altele sunt chiar simple și pentru copii.

De ce se vopsesc ouăle de Paște?

În multe culturi, oul este perceput ca un simbol al vieții noi, al fertilității. În creștinism, vopsirea ouălor are legătură cu învierea lui Iisus Hristos. S-a descoperit că decorarea ouălor se făcea încă din vremuri preistorice.

Sărbătorile de Paște sunt precedate de o perioadă de post de 40 de zile, timp în care oul nu poate fi consumat.

Vopsirea ouălor folosind ingrediente naturale

Aproape toată lumea știe să decoreze ouăle cu coajă de ceapă, dar știai că poți crea o întreagă paletă de culori folosind ingrediente naturale? Deși nu sunt la fel de strălucitoare ca și culorile chimice, nu le diminuează frumusețea.

De ce ai nevoie pentru a obține diverse culori?

  • Cojile de ceapă colorează ouăle roșu-maroniu
  • Turmericul le face galben strălucitor
  • Sfecla roșie devine roz
  • Varza roșie va colora ouăle verde-albastru
  • Afinele oferă culoarea albastră

Pentru a obține o culoare cât mai vie, vei avea nevoie de ouă perfect albe. Degresează-le înainte de vopsire (de exemplu, cu o cârpă înmuiată în oțet) pentru ca vopseaua să adere mai bine.

Mai întâi, fierbe ouăle în apă. În funcție de intensitatea dorită, le poți găti de la 15 la 60 de minute. La final, adaugă cel puțin 1 lingură de oțet în oală. În soluția astfel preparată, fie pui ouăle fierte peste noapte, fie fierbi ouăle crude direct în amestec și le lași să stea câteva ore în el.

Odată ce scoți oul din soluție, este posibil să observi cum culoarea nu mai este așa intense ca la început. Dacă vrei să strălucească mai mult îți recomandăm să ungi ouăle cu untură sau ulei de cocos.

Decorarea ouălor folosind dantelă sau frunze

Ouăle într-o singură culoare pot părea plictisitoare, așa că dacă vrei un design mai interesant, îți recomandăm fie să le înfășori în dantelă înainte de vopsire, fie să le așezi într-un ciorap de nailon, sub care vei introduce diverse ierburi. și frunze care vor fi transferate pe suprafața ouălor. Atât dantela, cât și ciorapul trebuie să fie foarte strânșe, astfel încât culoarea să nu ajungă unde nu se dorește.

Odată ce ouăle s-au fiert, scoți ciorapul și gata, ai ouă cu personalitate.

Colorare cu vopsea specială pentru ouă

Trucul cu dantelă sau ciorapi și frunze poate fi folosit și în timpul vopsirii ouălor cu vopsea special. Culorile sunt sigure pentru alimente, așa că nu trebuie să îți faci griji că nu poți mânca ouăle.

Culori cu umbre

Vopselele achiziționate din comerț au avantajul că prind mai bine și mai repede suprafața ouălor.

Poți crea dacă te simți inspirit și umbre pe cojile de ouă. Instrucțiunile sunt ușoare – mai întâi scufundă partea inferioară a oului în apa cu vopsea pentru un timp mai mult, apoi mai înmoaie oul pentru o perioadă mai scurtă de timp pe partea superioară, așa se vor crea nuanțe diferite pe ou.

Vopsirea ouălor de Paște cu ceară

Dacă ai suficientă răbdare, poți folosi ceară fierbinte pentru a decora ouăle de Paște. Pe lângă ouă si colorant, vei avea nevoie si de ceară de albine, o cană pentru topit ceara si un ac cu care vei aplica ceara incalzită pe ou.

Și cum să faci asta? Lasă ceara să se încălzească într-o ceașcă și aplic-o pe ou folosind vârful unui ac. Lasă imaginația să curgă.

Odată ce ceara este uscată, poți scufunda ouăle în apă vopsită și apoi îndepărtează ceara. În locurile în care a fost aplicat, oul nu va fi colorat, ceea ce va crea modelul dorit pe coajă.

Ouă colorate cu  creioane de ceară

Aici îți poți lăsa copilul să se joace cu creioanele cerate direct pe oul vopsit.

Desenele pot fi aplicate atât pe ouă fierte dar ne vopsite cât și pe cele colorate.

Ouă de Paște colorate cu marker

Aplică-le numai pe ouăle fierte, cariocile nu sunt potrivite pentru utilizare pe alimente. Asigură-te întotdeauna că ouăle nu sunt crăpate și nu a pătruns culoare sub coajă.

Dacă nu ești sigur, poți desena întâi cu un creion și apoi cu markerul.

Modelele fine create cu un marker subțire negru pe ouă albe arată grozav, dar sigur că poți aplica culori și pe ouăle vopsite. Ouăle de diferite culori vor fi deosebit de apreciate de copii, pentru care această artă va fi foarte apreciată. Lasă-i să improvizeze și se vor distra de minune.

Creații simple cu markere pentru copii

Un alt sfat pentru a colora ouăle împreună cu cei mici este să-i lași să picteze oul cu diferite culori și apoi să pulverizezi ușor cu spray puțin alcool. Culorile se vor amesteca cu ușurință unele cu altele. Doar ca și sfat, este bine să nu se amestece mai multe culori, ca rezultatul final să nu fie unul prea întunecat.

 SFAT: Vrei mai mult? Achiziționează markere aurii sau argintii care vor arăta foarte elegant.

Decorarea ouălor cu sfoară

Nu te inspiră pictura, dar totuși ți-ar plăcea să creezi un ornament drăguț pentru decorat casa? Pe lângă culori, poți aplica și sfoară naturală pe cojile de ouă pentru Paște. Și este chiar simplu.

Tot ce ai nevoie pentru a decora este o coajă întreagă de ou, o bucată lungă de ață sau sfoară, o perie și lipici.

Lipește capătul sforii pe o parte și apoi aplică treptat lipici pe coajă cu o perie și vei continua în spirală până la celălalt capăt. Poți fie să alternezi culorile, fie să alegi o ață colorată în mai multe culori, care va crea un efect interesant cu siguranță.

Decorarea ouălor cu tehnica șervețelului

Nu folosi tehnica șervețelului, sau decoupage, doar pentru a renova lucrurile vechi. Ouăle pot fi, de asemenea, decorate relativ ușor cu această tehinică. Nu este nevoie de abilități speciale.

Pentru a decora cu această tehnică, vei avea nevoie de ouă fără conținut, șervețele cu motive de primăvară sau de Paște, foarfece, o perie și adeziv universal care este transparent după uscare.

Mai întâi degresează oul folosind un șervețel și oțet. Apoi, decupează motivele pe care le dorești transferate pe ou. Aplică lipici pe ele cu o perie, presează-le pe coajă și netezește din nou cu grijă cu o perie cu lipici. Ai grijă doar să nu rupi șervețelul ud.

Lasă adezivul aplicat să se usuce înainte de a aplica următorul strat și continuă pe cealaltă parte.

Odată ce ești mulțumit de rezultat, poți aplica un alt strat de lipici pentru a întări oul, dar acest pas nu este obligatoriu.

Decorarea ouălor de Paște cu o periuță de dinți

Ouăle fără conținut pot fi decorate foarte simplu cu o pensulă. Și asta cu ajutorul vopselelor care nu pot fi diluate cu apă după uscare (de exemplu, vopselele acrilice) și o periuță de dinți obișnuită. Pregătește suficientă hârtie  pentru a acoperi suprafața de lucru și folosește mănuși de plastic pentru a evita murdăria.

Acum tot ce trebuie să faci este să pulverizezi treptat culoarea aleasă pe ou cu degetele și să lași culoarea să se usuce. Dacă ți se pare că nuanța naturală a oului este prea plictisitoare, nu este o problemă să folosești mai întâi vopsele acrilice pentru a crea o bază de culoare uniformă pe care vei pulveriza alte culori – o combinație de culori bogate pe care le poți înviora folosind culori metalice precum auriul sau argintiul.

Ouă de Paște sclipitoare

Un alt sfat pentru decorarea ouălor de Paște este folosirea lipiciului și sclipiciului. Decorarea în sine este absolut simplă, doar fii pregătit pentru faptul că sclipiciului se curăță mai greu.

De aceea, îți recomandăm să protejezi suprafața de lucru cu plastic sau ziar, ceea ce va face curățarea mult mai ușoară și te va asigura că nu vei răspândi sclipici în toată casa.

Cum să procedezi? Mai întâi aplică lipici pe ouă cu o perie – depinde de tine cât de creativ poți fi, chiar și punctele simple arată grozav. Înainte ca lipiciul să se usuce, stropește-l cu sclipici.

Ouă cu dantelă

Unul dintre cele mai simple sfaturi pentru a face decorații cu ouă este să lipești pe ele dantelă. Poți folosi ouă în culoare naturală, sau le poți vopsi înainte. Folosește apoi lipici pentru a lipi o fâșie de dantelă în jurul oului și gata, ai o derorațiune cu stil.

După cum ai văzut există nenumărate moduri să decorezi ouăle de Paște. Dar cu siguranță nu trebuie să urmărești fiecare pas dintr-un astfel de ghid. Lasă-ți imaginația să zboare și combină cât mai multe tehnici. Suntem siguri că vei fi foarte încântat de rezultatul final!

Comments to: Cum să decorezi ouăle de Paște: idei simple și originale

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *