Curățarea micilor impurități cu săpun

Dacă vrei să cureți cercei, inele, un lănțișor sau o brățară ce au doar puțină grăsime și praf pe le, curăță-le cu săpun.

Pune puțin săpun sau alt agent de degresare delicat într-un vas cu apă și spală cu grijă bijuteriile în apă. Clătește bijuteriile degresate sub jet de apă caldă și lasă-le să se usuce, în mod ideal departe de lumina directă a soarelui.

SFAT: De asemenea, poți oferi bijuteriilor tale de aur o baie cu spumă cu apă carbogazoasă și lichid de spălat vase. Lasă bijuteriile în apa cu spumă timp de cel puțin cinci minute pentru a dizolva impuritățile. Apoi curăță-le cu o periuță moale și clătește-le sub jet de apă.

Acid citric pentru petele verzi

Aurul galben, cel roz și cel alb care are pete verzi poate fi curățat folosind acid citric, pe care îl poți cumpăra de obicei dintr-un supermarket sau chiar de la farmacie. În plus, poți înlocui acidul citric cu suc de lămâie, pentru că are o compoziție similară.

Așa că pune puțin suc de lămâie și lasă să acționeze 5-10 minute. Apoi clătește-le cu apă călduță și lasă-le să se usuce bine.

Electroliză cu bicarbonat de sodiu

O altă metodă sigură de curățare a aurului acasă se numește electroliză. Nu e nevoie să te complici, nu ai nevoie de laborator pentru acest proces chimico-fizic, tot ce ai nevoie este o oală, bicarbonat de sodiu, folie si apa fierbinte.

Și cum să faci asta? Pune o folie pe fundul oalei, pe care vei aseza bijuteriile curățate. Pune bicarbonat de sodiu în oală și toarnă apă, astfel încât totul să fie scufundat. Fierbe apa câteva minute si apoi clătește bijuteriile sub jet de apă și lasă-le apoi să se usuce.

Sfaturi pentru curățarea aurului vechi

De asemenea, poți găsi online sfaturi din bătrâni despre curățarea bijuteriilor de aur. Te sfătuim însă să fii prundent și să încerci întâi cu o singură piesă.

     Curățarea aurului cu praf de copt: bijuteriile tale din aur sunt foarte murdare? Curăță-le și lustruiește-le cu o pastă făcută din praf de copt sau bicarbonat de sodiu. Aplică praful de copt sau bicarbonatul de sodiu pe o cârpă umedă de bumbac sau pe o perie moale și curăță ușor bijuteriile de aur. Ai grijă doar să nu-l zgârie.

     Curățarea bijuteriilor de aur cu puțină bere: poate suna ciudat, dar chiar și berea poate îndepărta murdăria de pe bijuteriile tale de aur. Este suficient să scufunzi bijuteriile în bere peste noapte și apoi să le clătești cu apă dimineața. Ar trebui să arate din nou ca noi.

     Curățarea aurului cu scrum de țigară: curățarea cu scrum de țigară sună puțin mai ciudat probabil decât berea. Funcționează asemănător ca și curățarea cu bicarbonat de sodiu, unde faci o pastă fină din cenușă și apă, pe care o aplici pe bijuterii cu o cârpă de bumbac. Și aici ai grijă să nu zgârii bijuteriile, scrumul fiind ușor abraziv, la fel ca bicarbonatul de sodiu sau praful de copt.

Curățare profesionistă a bijuteriilor din aur

Daca nu vrei să experimentezi curățarea cu produse obișnuite pe care le ai acasă, folosește produse profesionale pe care le poti cumpara de la o farmacie sau dintr-un magazin de bijuterii. Le vei aprecia atunci când curăți o cantitate mare de bijuterii, sau când ai grijă de bijuteriile de familie care merită îngrijire profesională.

Ce alte metode de curățare a aurului există?

Detergenți cu ultrasunete pentru bijuterii

Dacă ai o cantitate mare de bijuterii din aur, ai putea aprecia un asistent sub forma unui aparat de curățat cu ultrasunete, pe care îl găsești si la bijutierii profesionisti. Prețul nu este foarte mare.

Dacă ai mai multe inele, brățări, lănțișoare și alte bijuterii cu modele diverse în care murdăriei îi place să intre cu ușurință, un detergent este absolut necesar.

Avantajul cu ultrasunete este că poți curăța și ochelarii și alte obiecte din ele. Din păcate însă, nu este potrivită pentru întreaga gamă de bijuterii cu pietre prețioase, care ar putea fi deteriorate de undele ultrasunete.

Curățarea aurului într-un magazin de bijuterii

Nu vrei să riști să se întâmple ceva cu bijuteriile tale de aur? Alege calea cea mai sigură și curăță-le direct la un bijutier. Mai ales pentru bijuteriile vechi sau mai murdare, alegerea aceasta este mai potrivită, deoarece o cârpă de bumbac și apa cu săpun cu siguranță nu sunt suficiente.

Cum să curăți bijuteriile de aur ce au pietre prețioase

Aurul și pietrele prețioase se completează reciproc, motiv pentru care multe bijuterii conțin și pietre prețioase. Cu toate acestea, bijuteriile din aur cu pietre prețioase trebuie curățate ceva mai atent. Atât mecanic, pentru a nu slăbi piatra și pentru că nu orice obiect din aur este potrivit și pentru anumite tipuri de pietre prețioase.

Diamantele, safirele și rubinele sunt printre cele mai durabile pietre prețioase, dar poți deteriora relativ ușor smaralde, acvamarine sau perlele. Cel mai bun mod de a le curăța este să ceri ajutorul unui bijutier și să te sfătuiești cu acesta.

Cum să curăți aurul alb

Dacă aurul alb își pierde strălucirea, merită să-l acoperi din nou cu rodiu, ceea ce îi va reda frumusețea inițială.

SFAT: Deoarece aurul alb este mai sensibil, asigură-te că nu intră în contact cu parfumuri sau deodorante care l-ar putea deteriora.

Cum să îngrijești corect bijuteriile din aur pentru ca acestea să arate ca noi

Poate că știi deja cum să curăți aurul alb, galben și roz, dar mai bine decât curățarea bruscă a bijuteriilor foarte murdare este îngrijirea regulată, care va păstra bijuteriile în stare bună mai mult timp. Deci ce să nu uităm?

  •      Curățarea regulată este baza. Amintește-ți o dată pe lună să îți ștergi bijuteriile de aur cu o cârpă moale de bumbac sau să le curăți cu o perie foarte fină.
  •      Scoate-ți întotdeauna bijuteriile pentru treburile casnice, cum ar fi curățenia sau gătitul. Sunt rezistente atât la uzura mecanică, cât și la expunerea la substanțe chimice.
  •      De asemenea, scoate-ți bijuteriile înainte de a face baie sau duș, deoarece le poți zgâria cu gel de duș exfoliant sau chiar cu buretele de baie.
  •      Scoate-ți întotdeauna bijuteriile înainte de a merge la culcare. Nu numai că pielea trebuie să se odihnească, dar și murdăria și fibrele din lenjeria de pat nu se vor prinde de bijuteriile tale în timpul nopții.
  •      Când nu porți bijuterii, păstrează-le în ordine în cutii special. Cele mai bune sunt cutiile de bijuterii închise căptușite cu material moale, care protejează bijuteriile de oxidare, praf și zgârieturi.

După cum ai văzut curățarea aurului nu este dificilă. Bucură-te de bijuteriile tale cât mai mulți ani cu putință.

Comments to: Cum să curăți aurul: sfaturi pentru curățarea bijuteriilor de aur la tine acasă

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *