Zilele călduroase și soarele atrag tot mai mulți oameni dornici să-și petreacă timpul liber în natură, pe terasă sau în grădină. Construiește un loc unde să-ți petreci timpul liber cu familia. Fă-ți propriul leagăn, rapid și ușor.

Leagăn de grădină pentru copii și adulți

Nu numai copiii, ci și adulții vor adora leagănul din grădină. Deși poate părea dificil de realizat, (aproape) oricine o poate face. Avantajul său este că îl poți adapta la propriile nevoi și cerințe. În plus, în comparație cu leagănele cumpărate din magazin, un leagăn DIY din lemn sau metal poate fi, ceva mai ieftin.

Dacă ai o grădină suficient de mare, îți recomandăm să faci un leagăn cu două locuri. Iar dacă ai puțin spațiu liber, un hamac poate fi o alternativă.

Sfatul nostru: Fixează hamacul pe ambele părți, de exemplu pe un copac.

Diferența dintre un leagăn pentru copii și adulți

Dacă te gândești să faci un leagăn și un suport cu propriile tale mâini, ar trebui să te gândești și cine îl va folosi. Leagănele pentru copii sunt fabricate în mare parte din plastic și tind să fie mai puțin durabile, mai ușoare și mai ușor de manevrat. În multe cazuri, un copac sau un suport metalic este suficient pentru a le prinde.

Leagănele pentru copii diferă ca și construcție. Cel mai adesea au o bară în față și în spate sau sunt echipate cu o husă pentru spate completă, pentru a menține copilul în siguranță și protejat corespunzător. Dimpotrivă, pentru copiii mai mari și pentru adulți, se recomandă ca leagănele și suporturile să fie realizate din materiale rezistente și durabile – bineînțeles la dimensiuni mai mari.

Tipuri de leagăne de grădină

Înainte de a realiza efectiv leagănul și suportul, trebuie să te gândești și ce tip de leagăn de grădină vrei să ai. Trebuie să ai în vedere nu numai forma leagănului, ci și dimensiunea acestuia și materialul din care îl vei realiza. Cu cât folosești material de calitate mai bună, cu atât leagănul va fi mai puternic. În plus, desigur, materialul folosit are un efect asupra greutății leagănului.

De exemplu, poți face un leagăn din lemn sau metal, sau poți face un leagăn combinând lemnul și metalul în același timp. Înainte de a face leagănul, ar trebui să te gândești și dacă acesta va fi conceput pentru una, două sau mai multe persoane. Și nu uita să te hotărăști, dacă dorești un leagăn staționar care va fi întotdeauna într-un singur loc sau un leagăn portabil care poate fi mutat practic oriunde.

Leagăn modern cu construcție metalică

Leagănele metalice nu sunt doar moderne, ci și durabile și neinflamabile. În ceea ce privește designul, totuși, s-ar putea să nu fie potrivit pentru fiecare grădină.

Atenţie! Vei avea nevoie, de asemenea, de un aparat de sudură pentru a face un leagăn de metal.

Avantajul balansoarelor metalice este durata lor lungă de viață, construcția elegantă și de obicei plierea ușoară. Cu toate acestea, ele trebuie să fie bine făcute. Dezavantajul este supraîncălzirea la soare sau posibila coroziune mai rapidă.

Leagăn de grădină din lemn

Când vine vorba de leagăne de grădină și suporturi din lemn, acestea sunt în prezent foarte populare. Pe lângă faptul că sunt foarte ușor de realizat, le poți personaliza după bunul plac – fie ca formă, fie ca mărime. În plus, lemnul este un material stabil, puternic, natural, frumos vizual și ușor accesibil. De aceea, mulți optează pentru acest tip de leagăn.

Prin aplicarea unui strat de protecție adecvat, vei obține o rezistență ridicată a leagănului și a suportului la efectele intemperiilor. Avantajul leagănelor și suporturilor din lemn este, de asemenea, manipularea ușoară și faptul că nu se supraîncălzez la soare.

Dezavantajul lor, pe de altă parte, este degradarea constantă a lemnului. Leagănele și suporturile din lemn necesită așadar o îngrijire din ce în ce mai regulată. De exemplu, acestea trebuie tratate în mod regulat cu lacuri speciale pentru lemn.

Cum să faci singur un leagăn de grădină?

Nu este nimic mai bun decât să faci un leagăn de grădină. Puteți face orice cu propriile mâini – și, cu siguranță, puteți construi un leagăn. Producția sa necesită spațiu suficient, precum și un număr suficient de piese și unelte. Când construiți leagănul și suportul, vei avea nevoie și de ajutorul unei a doua persoane pentru a te ajuta.

 Leagăn de grădină

Nu ai un copac suficient de mare în grădina ta pentru a atârna un hamac sau un leagăn? Construiește-ți propriul leagan, care nu numai că va arăta frumos în grădina ta, dar va fi și durabil în timp. 

Când construiești un leagăn, gândește-te dacă vrei să-l ancorezi de sol sau dacă dorești să nu fie ancorat. Diferența constă în stabilitate și rezistență la influențele externe.

Cum să faci un suport pentru un leagăn de grădină?

Pentru a face un suport pentru un leagăn de grădină, vei avea nevoie în primul rând de lemn sau oțel de calitate, piese adecvate, unelte și echipamente necesare. 

În acest caz, este util și un plan pe care să îl urmărești, ce te va ajuta și să scurtezi timpul de lucru.

Din ce materiale să construiești un leagăn?

Îți recomandăm să folosești bușteni sau lemn pentru durabilitate și rezistență maximă. Arborii foarte rezistenți sunt: fagul, mesteacănul, pinul silvestru sau bradul.

Zada poate fi potrivită deoarece este accesibilă și relativ ușor de lucrat, dar este și mai susceptibilă la dăunători. Alte lemne populare folosite pentru leagăne și suporturi includ specii exotice durabile și care necesită întreținere redusă, cum ar fi mahonul filipinez, eucaliptul sau salcâmul nord-american.

Cu toate acestea, dacă preferi un suport din metal, îți recomandăm să folosești oțel de înaltă calitate. Aliajele metalice ieftine pot fi instabile și au o durată de viață mai scurtă.

După alegerea materialului potrivit, totul trebuie măsurat, tăiat, tratat cu un agent de protecție, legat și apoi asamblat. Același lucru este valabil și pentru metale. Se recomandă tratarea metalului cu galvanizare , sau o vopsea pulbere.

Sfatul nostru: pe termen lung, galvanizarea la cald este cea mai bună alegere. Materialul astfel tratat este extrem de rezistent la lumina soarelui și la efectele intemperiilor și, de asemenea, nu necesită întreținere. Este un finisaj de suprafață practic indestructibil.

De ce vei avea nevoie pentru a face leagănul?

Pe lângă materialele de calitate, nu uita să pregătești un număr suficient de șuruburi și cuie + balamale pentru leagăn. Adezivul pentru lemn, vopseaua pentru lemn și uleiul sau lacul pentru protecția lemnului vor fi cu siguranță utile. În ceea ce privește instrumentele, ai nevoie de o șurubelniță, ferăstrău, ciocan, centimetru, șmirghel, burghiu, creion și echipament de protecție:  ochelari și mănuși.

Sfatul nostru: suport de leagăn în formă de A

Unul dintre cele mai populare leagăne este cel în formă de A, datorită durabilității, rezistenței, stabilității și ușurinței de construcție.

Atunci când realizezi un suport în formă de A, este necesar să ai patru grinzi de aceeași lungime, pe care să le întărești cu grinda superioară și alte două sau patru grinzi de prindere.

Sfatul nostru: Pregătește suficiente cuie și șuruburi pentru lemn, precum și un cuier pentru agățarea leagănului, cum ar fi un lanț. 

Instrucțiuni pentru realizarea unui leagăn în formă de A

Va fi foarte simplu și rapid. Aici vei învăța cum să faci un leagăn în formă de A din lemn. Alege lungimea grinzilor individuale în funcție de dimensiunea și capacitatea de încărcare a balansoarului.

Cum să faci un leagăn în formă de A din lemn

  1. Pregătește o grindă din bușteni sau prisme, de care va fi atârnat leagănul de grădină. Dimensiunile grinzii determină dimensiunea finală a structurii de balansare în sine.
  2. Măsoară centrul grinzii și marchează găurile la aceeași distanță de centrul grinzii. Apoi fixează firul balamalei în aceste găuri.
  3. Introdu balamalele balansoare în fire și strânge-le ferm.
  4. Apoi, pregătește 4 grinzi la fel de lungi care vor servi drept picioare ale suportului de leagăn.
  5. Asigură-te că le tai în același unghi în partea de jos, cel puțin 26,6°.
  6. Pregătește și 2 grinzi la fel de lungi care vor servi drept suport pentru picioarele leagănului. De asemenea, taie-le la ambele capete la un unghi de aproximativ 26,6°. Aceste bare vor fi folosite pentru a fixa partea superioară a picioarelor balansoare din exterior. Îți recomandăm să le fixezi la o înălțime de cel puțin 30 până la 40 cm în partea superioară a leagănului. Astfel obții picioare de balansoar în forma literei A. Dacă vrei să crești stabilitatea leagănului, poți încrucișa grinzile în partea de sus.
  7. Pentru a face suportul de leagăn cu adevărat suficient de puternic, poți folosi grinzi mai lungi și, de asemenea, poți fixa picioarele în partea de jos a leagănului, la aproximativ 40 până la 60 cm de sol. Asigură-te că fixezi aceste grinzi cu suficiente șuruburi sau cuie – și menține-le paralele cu grinzile superioare.
  8. Nu ezita să folosești cârlige sau balamale metalice pentru a face structura cât mai puternică și pentru a face suportul stabil chiar și cu grinda superioară. Cu cât folosești mai multe grinzi la construirea unui suport balansoar, cu atât structura va fi mai stabilă și mai rezistentă la influențele externe.

Există mai multe variante cu privire la modul de realizare a unui suport balansoar în formă de A. Depinde de tine dacă încrucișezi sau nu picioarele de sus. Acest lucru oferă, în esență, un suport în forma literei X. În orice caz, nu uita să șlefuiești lemnul în prealabil și să îl tratezi cu o protecție adecvată pentru lemn, apoi așează suportul pe o suprafață solidă, cum ar fi pavaj.

Alte tipuri de leagăne

Alte tipuri de leagăne pot fi în formă de U sau  în formă de pergolă.

Leagăn în formă de U

Dacă ai nevoie de un leagăn pentru a te relaxa împreună cu copiii tăi, atunci este indicat să alegi un leagăn în forma de U.

Vei folosi mai puțin material pentru a-l realiza. Cu toate acestea, se recomandă să fie turnat în beton. Durabilitatea și stabilitatea sa este mult mai bună. Dacă intenționezi să faci un leagăn din metal, reține că grosimea materialului trebuie să corespundă capacității de încărcare necesare.

Pentru leagănul din lemn în formă de U vei avea nevoie de:

  • 2 bucăți de cherestea de cel puțin 3,2 m lungime (stâlpi laterali).
  • 1 bucată de cherestea de cel puțin 3 m lungime (stâlp superior)
  • 2 bucăți de cherestea de minim 50 cm lungime (suporti)
  • șuruburi pentru lemn, perdele batante, lipici pentru lemn
  • ferăstrău, ciocan, centimetru, șmirghel, șurubelniță, burghiu, creion și echipament de protecție, cum ar fi ochelari și mănuși.

 Leagăn în formă de pergolă

Pentru cei pricepuți în ale bricolajului nu va fi nicio problemă să facă un leagăn care seamănă cu o pergolă. Cu toate acestea, procesul este mai complex, mai îndelungat și mai intensiv.  Un astfel de leagăn este potrivit pentru un spațiu mai mare. 

Leagănele sunt unul dintre cele mai populare tipuri de mobilier de grădină. Pentru construcția lor trebuie avut în vedere calitatea și siguranța. În cazul în care ai nelămuriri și întrebări nu ezita să ceri sfatul experților. Nu trebuie să-ți fie rușine de acest lucru.

Comments to: Cum să faci un leagăn? INSTRUCȚIUNI

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *