Tusea este o reacție reflexă și normală care curăță gâtul de mucus și agenți străini precum praf, polen sau alți stimuli alergici. Deși să expectorezi este bine, trebuie avută o atenție suplimentară la tusea frecventă și persistentă. Din fericire, există mai multe metode rapide și eficiente pentru a scăpa de tuse în 24 de ore.

La început, este necesar să clarificăm ce tip de tuse ne deranjează cu adevărat și unde este cauza acesteia./

Cum să recunoști tusea

 „Ce fel de tuse ai?” este o întrebare pe care am auzit-o de multe ori în viața noastră, dar nu suntem întotdeauna siguri care este răspunsul corect. Doctorul sau farmacistul vrea să afle dacă avem de-a face cu o tuse uscată sau umedă.

În plus, aceștia pot întreba despre durata tusei, care determină dacă este o tuse acută, subacută sau cronică. 

Tuse acută 

O tuse acută este o tuse care durează mai puțin de trei săptămâni. Este de obicei declanșată de contactul cu alergeni și se rezolvă fără tratament. În acest caz, vorbim despre cauze neinfecțioase ale tusei acute. Pentru o tuse acută cauzată de cauze infecțioase, putem vorbi de exemplu, infecții virale ale tractului respirator superior sau infecții ale sinusurilor paranazale. 

Tuse subacută

 O tuse subacută nu este o tuse normală. Poate dura trei până la opt săptămâni și poate fi un indicator al unei boli infecțioase sau al apariției unei tuse cronice.

Tuse cronică 

O tuse persistentă și pe termen lung este denumită tuse cronică. Ar trebui să vorbești de această problemă cu medicul tău. Poate fi un simptom al bolii inflamatorii cronice a căilor respiratorii, al bolii autoimune, al refluxului esofagian sau al unui stil de viață nesănătos. Investigarea cauzei unei tuse cronice nu trebuie subestimată. În practică, evaluarea simptomelor tusei cronice nu este întotdeauna clară – cauzele acesteia se suprapun de obicei.

Tuse seacă

 Cei mai mulți dintre noi o cunoaștem ca pe o tuse iritantă și sufocantă. Este însoțită de o senzație de zgârietură în gât fără expectorație. Poate fi ajutată cu medicamente fără prescripție medicală în diferite forme – de exemplu, tablete, siropuri, picături sau unguente. 

De asemenea, poate fi atenuată prin inhalații cu abur sau prin comprese – de exemplu, compresele Priessnitz. În plus, o tuse uscată necesită un regim cu multe lichide și multă mișcare în aer curat, ceea ce sprijină relaxarea mucoasei nazale. 

Tuse umedă 

O tuse care este inconfortabilă din cauza expectorației mucusului se numește tuse umedă. Provoacă o senzație de „crăpare” în bronhii și durere nu numai în gât, ci și în piept la tuse. 

Medicamentele sub formă de pastile, picături, siropuri, tablete efervescente și pulberi solubile ajută la blocarea căilor respiratorii. Chiar și în cazul unei tuse umede, este necesar să se acorde atenție aportului crescut de lichide.

 Un regim de odihnă (ideal cu o poziție ridicată a capului) și aportul de vitamine și minerale pentru îmbunătățirea imunității sunt importante pentru tratament. 

Cele mai bune rezultate ale acestora sunt atribuite mușețelului, ginsengului coreean, ciupercii stridii, ciupercii reishi, curcumei, vitaminelor C și D3, probioticelor și zincului.

Când este bine să vizitezi un medic?

 Dacă tusea este însoțită de simptome precum febră, durere în piept, cefalee, stare de rău, somnolență sau confuzie, este necesar să se informeze medicul. Simptome la fel de grave sunt tusea cu sânge sau problemele respiratorii, care neglijate pot fi fatale.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale tusei?

Ca parte a tratamentului la domiciliu, îți recomandăm să te concentrezi asupra cauzei tusei. Cele mai frecvente cauze ale tusei includ:

  • iritanți și alergeni străini – praf, polen, acarieni, smog, fum, gaz, fum de țigară, fum de la substanțe chimice etc.,
  • aer rece,
  • infecții ale căilor respiratorii superioare – gripă, răceli etc.,
  • infecții ale tractului respirator inferior – bronșită acută sau cronică, pneumonie, fibroză chistică etc.,
  • infecție bacteriană – de exemplu tuse convulsivă,
  • reflux esofagian,
  • cancer de plamani,
  • fumat,
  • astm,
  • tuse psihogenă – un simptom psihosomatic cauzat de stres,
  • efecte secundare ale anumitor medicamente – de exemplu, tratamentul hipertensiunii arteriale sau a bolilor de inimă.      

Cum ar trebui să prevenim tusea?

Ca și în cazul bolilor, cel mai bun mod de a proteja sănătatea este prevenirea. Acest lucru se aplică chiar și în cazul unui fenomen atât de comun ca tusea. Concentrează-te pe următoarele măsuri de precauție:

  • urmează o dietă și un stil de viață sănătos,
  • asigură-te că bei multă apă,
  • scapă de fumat,
  • bucură-te de aer curat cu umiditate optimă (ventilație, plimbări, stat în natură),
  • acordă o atenție deosebită igienei mâinilor, obiectelor din spațiile comune,
  • evită contactul cu persoanele bolnave,
  • limitează aportul de alimente și lichide care provoacă reflux (mâncăruri grase și prăjite, alimente picante, cofeină, alcool, sucuri acide, ciocolată, dulciuri).

6 sfaturi pentru a calma tusea

O tuse uscată iritantă este adesea un simptom al unei alergii sau o apariție crescută a alergenilor și iritanților. Te vom sfătui cum să scapi de tuse în 24 de ore sau cât mai curând posibil.

Bucură-te de un ceai fierbinte

Băuturile calde ajută la calmarea durerii în gât și facilitează tusea mucusului. Există mai multe tipuri de ierburi și condimente despre care s-a dovedit că ajută la tratarea tusei și a simptomelor asociate. Nu trebuie să le ratezi:

  • Maghiran – Ceaiul de maghiran este folosit în medicina tradițională pentru ameliorarea mai multor afecțiuni de sănătate. Are efect antiinflamator și ameliorează ambele tipuri de tuse. Ajută la ameliorarea tusei neplăcute prin slăbirea mucusului.

Este popular nu numai pentru gustul său delicios, ci și pentru conținutul de vitamine C și A, beta-caroten și minerale precum calciu și fier.            

  • Rădăcină de lemn dulce – Este cunoscută pentru efectul său calmant asupra tusei și pentru capacitatea sa de a facilita expectorația mucusului. Are un gust dulce caracteristic și este considerată o sursă bogată de antioxidanți.

De asemenea, este o sursă de vitamine B, vitamina E și minerale precum calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu, siliciu, zinc și seleniu.

Efectele medicinale ale lemnului dulce se obțin prin consumul unui decoct din rădăcină măcinată. Băutura oferă ameliorarea unei tuse uscate, iritantă, chiar și a unui astm bronșic sau a sinusurilor blocate.

  • Turmeric – Băutura cu turmeric are efecte antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii. De aceea, acest condiment indian este adesea recomandat ca parte a unui tratament pentru tuse. Contine vitamina C, sodiu, fier si curcumina, un colorant natural galben-portocaliu cu efecte antioxidante.

Poți îmbunătăți gustul ceaiului de turmeric adăugând miere sau ghimbir, de exemplu.

  • Ceapa – În general, ceapa este o sursă sigură de vitamine și minerale în perioadele de afecțiuni. Deși probabil că în fiecare gospodărie există cineva care „nu are nevoie”, în vremuri de imunitate slăbită este un adevărat cadou datorită conținutului său ridicat de acid folic și vitamina C, precum și vitaminele A, E, K, B. În plus, ceapa are un efect antibacterian asupra mucoasei nasului, gurii și faringelui și împiedică eliberarea histaminei din celule, fapt pentru care mulți alergici sunt recunoscători. Prin urmare, nu întâmplător ceaiul de ceapă este una dintre cele mai eficiente băuturi împotriva tusei. Consumul de ceai ar trebui să fie un lucru normal în timpul bolii. Avantajul este că fiecare poate alege ceea ce îi place din varietatea de daruri ale naturii. Poți îmbogăți efectele vindecătoare ale ceaiului tău preferat, de exemplu, adăugând usturoi, ghimbir, floare de soc, anason, cimbru sau mentă – alte plante care au efect antituse.

Mănâncă supe calde 

 Lichidele calde – așa cum am spus și despre ceai, ajută la relaxarea gâtului și astfel favorizează vindecarea. Totuși, dacă nu ești iubitor de ceai, asigură-ți aportul de lichide și din consumul de supe calde. Supele sunt o sursă excelentă de nutrienți, vitamine și minerale, de care avem cea mai mare nevoie atunci când avem un sistem imunitar slăbit.  

Consumă miere organică

 Mierea nu numai că are efecte antibacteriene, dar poate, de asemenea, să calmeze plăcut și dulce un gât iritat. De exemplu, consumul de câteva linguri de miere în timpul zilei sau adăugarea acesteia în ceai sau apă poate ajuta la tuse. Cea mai sănătoasă miere este cea pură. Atunci când alegi mierea, e bine să o achiziționezi de la apicultori și furnizori verificați. Pentru a-și păstra efectele pozitive aduse sănătății, consumă mierea fără tratament termic inutil, de exemplu adaug-o în băuturi răcite.

Ajută sinusurile și fă gargară cu apă sărată alături de inhalații cu aburi

Gargara cu apă caldă sărată este o modalitate dovedită de a crește eficacitatea tratamentului pentru tuse. Cel mai bine dimineața după trezire și seara înainte de culcare. Apa sărată caldă ameliorează iritația și slăbește mucusul. 

Ca și gargara cu apă sărată, aburul este o metodă eficientă pentru tratarea tusei. Aburul hidratează mucoasele uscate și iritate din nas și gât și astfel are un efect calmant asupra tusei. 

Pentru a inspira aburul, este suficientă puțină apă încălzită – într-un cuptor cu microunde sau pe aragaz. Toarnă apa fierbinte într-un vas și acoperă-l cu un prosop. Pune un prosop peste cap și inspiră încet aerul cald timp de 2 până la 3 minute. Poți repeta procesul de mai multe ori pe parcursul zilei.

Crește aportul de lichide și vitamina C

După cum am menționat în articol, lichidele sunt esențiale pentru prevenirea și tratarea tusei. În timp ce ceaiul cald te va relaxa în mod plăcut, apa plată va favoriza eliminarea bacteriilor.

 În caz de imunitate slăbită și tuse, îți recomandăm să adaugi vitamina C în apă – fie sub formă de medicamente, fie suc proaspăt de lămâie. Un alt sfat este să bei apă minerală, care ajută la curățarea tuburilor bronșice.

Pansamentul lui Priessnitz

Placa Priessnitz este formată din trei straturi din materiale diferite. Aceasta invocă trei etape de împachetare:

  • îngustarea vaselor de sânge la contactul cu o substanță rece,
  • circulația și stabilizarea temperaturii prin acoperire cu un strat uscat,
  • încălzirea cu un alt strat de material.

Pune cu grijă o cârpă înmuiată în prealabil în apă rece în jurul gâtului. Apoi folosește un material uscat, impermeabil (de exemplu, plastic) deasupra cârpei umede și o altă cârpă uscată, cum ar fi un prosop sau o eșarfă, deasupra acesteia. 

Rețete făcute în casă pentru tuse uscată 

Este important să reacționezi la o tuse uscată cât mai repede posibil. Există mai multe rețete simple și dovedite pe care le poți pregăti cu ușurință acasă. Dacă le consumi la timp, poți scăpa de tuse în doar 24 de ore.

Sirop de ceapă cu miere

Siropul de ceapă este un remediu tradițional larg răspândit pentru calmarea tusei uscate. În plus, calmează gâtul iritat și ajută la reducerea inflamației. Pregătește un recipient de sticlă cu capac, 3 cepe albe, lămâie organică și miere.

Mod de preparare:

  1. Taie ceapa decojită și lămâia rondele.
  2. Așează feliile alternând în recipientul de sticlă și la final acoperă-le cu miere.
  3. Închide borcanul și lasă ingredientele la infuzat cel puțin 3 ore.
  4. Siropul este gata de consum după strecurare. Pentru o utilizare îndelungată, siropul trebuie păstrat la frigider.

Ceai de ceapă

Datorită acestui clasic tratament, multe dureri de gât au fost vindecate. Pentru o porție bună de ceai, pregătește ½ kg de ceapă, apă și o oală mai mare.

Mod de preparare:

  1. Pune ceapa decojită și tocată într-o oală cu apă (aproximativ 3 litri apă).
  2. Fierbe ceapa până când jumătate din apă se evaporă.
  3. Scoate de pe foc și lasă să se răcească.
  4. Strecoară și îndulcește într-o cană cu miere. Poți adăuga și suc de lămâie. A se păstra într-un loc răcoros.

Sirop de miere cu lămâie

O rețetă ușoară și rapidă pentru a calma durerea în gât. Ai nevoie doar de 3 ingrediente – ulei de măsline, miere și lămâie.    

Mod de preparare:

  1. Combină  ½ cană de miere, ½ cană de ulei de măsline și sucul de la 5 lămâi într-o cratiță.
  2. Amestecă la foc mic până când ajunge la fierbere.
  3. Scoate siropul cald de pe foc și lasă-l să se răcească.
  4. Siropul se păstrează cel mai bine într-un recipient de sticlă la frigider și poate fi consumat până când tusea dispare.

Ceai de nuci

O altă „rețetă populară a bunicii” pentru tot felul de tuse este ceaiul făcut din coji de nuci. Excelent pentru eliminarea mucusului. Pregătește-l din cojile de la 10 până la 12 nuci, 0,5 litri de apă și miere.

Mod de preparare:

  1. Spală cojile de nucă, pune-le într-o oală cu apă și lasă-le la macerat peste noapte, ideal până la 12 ore.
  2. Fierbe cojile timp de 5 minute și apoi scurge-le.
  3. Îndulcește ceaiul de nuci cu miere.

Indiferent de ce tip de tuse te surprinde, reține că cea mai sigură cale către o recuperare ușoară și rapidă este să reacționezi la timp. Și astfel identificând cauza tusei rapid, te poți ocupa de tratamentul ei, acasă.

Indiferent de ce tip de tuse te surprinde, reține că cea mai sigură cale către o recuperare ușoară și rapidă este să reacționezi la timp. Și astfel identificând cauza tusei rapid, te poți ocupa de tratamentul ei, acasă.

Comments to: Cum să scapi de tuse în 24 de ore

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *