Orezul este unul dintre cele mai populare alimente, în toata lumea. Nu numai că are un gust bun, dar este și foarte sățios și plin de nutrienți. În plus, poate fi consumat în timpul unui regim alimentar sau a diferitelor diete. Cel mai adesea este clasificat în funcție de mărime: cu bob lung, mediu și scurt.

  • Orezul cu bob lung are lungimea de trei până la patru ori mai mare decât lățimea. Orezul Basmati și Jasmine se află în această categorie.
  • Orezul cu bob mediu are boabe mai scurte, cu lungimea de două-trei ori mai mare decât lățimea. Orezul Arborio și Carnaroli pentru risotto, Bomba pentru paella și orezul Calrose pentru sushi sunt toate cu bob mediu.
  • Orezul cu bob scurt este mai mic, aproape rotund. Este folosit adesea pentru sushi și pentru mâncăruri precum risotto și budincă de orez.
Sursa: shutterstock.com

Dar știi cum se gătește orezul? Iată cateva sfaturi cu privire la cel mai bun mod de a-l prepara.

Cu multe alimente, inclusiv cu orezul, se aplică vechea zicală – o sută de oameni, o sută de gusturi. Unora le place orezul bob cu bob, în timp ce alții îl preferă pe cel lipicios. Consistența sa finală depinde de o serie de factori. Poate dura ceva timp până când vei găsi o rețetă care să fie perfectă pentru gustul tău.

Sursa: shutterstock.com

Cum se gătește orezul?

Pentru mulți oameni, gătitul orezului poate reprezenta un lucru foarte simplu, o ceașcă de orez, apă, sare și ulei sau o altă bază este tot ce trebuie pentru a-l pregăti. Da, este adevarat. Cu toate acestea, cheia succesului este procedura corectă.

Modul de preparare al orezului

Pentru a găti orezul cât mai corect poți lua în considerare următoarea procedură generală, care poate fi bineînțeles modificată în funcție de preferințele personale. În plus, rezultatul este influențat și de tipul de orez. Această rețetă, care funcționează întotdeauna pentru mine, presupune folosirea unui orez cu bob rotund.

Sursa: shutterstock.com
Cantitatea de orez

Toarnă cantitatea de orez necesară într-o cană sau poți folosi cântarul pentru a măsura exact cantitatea de care ai nevoie(aproximativ 250 g de orez crud este suficient pentru 3-4 persoane). Apoi pune orezul într-o sită.

Cantitatea de apă

Clătește cana cu apă pentru a îndepărta amidonul lăsat de orez și apoi foloseste-o pentru a măsura cantitatea de apă necesară. Raportul dintre orez și apă depinde de ce fel de orez dorești să pregătești. Dacă îți place orezul mai lipicios, poți adăuga o cantitate mai mare de apă și de asemenea, trebuie mărit și timpul de gătire. Dacă nu dorești să te orientezi în funcție de o greutate exactă, atunci respectă pur și simplu raportul de 1 parte de orez la 1,5 părți de apă. Cantitatea de apă necesară se pune într-o oală și se încălzește.

Cum se spala orezul?

În timp ce apa se încălzește, clăteste orezul într-o strecurătoare sub jet de apă. Pe lângă faptul că îl cureți de orice impurități, acest lucru ajută și la îndepărtarea excesul de amidon care ar putea face orezul să fie mai lipicios. Spală orezul până când apa care curge prin strecurătoare este limpede, apoi lasă-l în strecuratoare pentru a se usca.

Sursa: shutterstock.com
Mod de preparare

Pregătește o oală suficient de mare în care vei gati orezul, apoi adaugă ulei și unt sau doar ulei. După ce uleiul s-a încins, adaugă orezul și sotează-l pentru câteva minute, apoi toarnă apa încălzită peste orez.

Condimente

Pentru un gust echilibrat, adaugă aproximativ o linguriță de sare, amestecă bine și acoperă oala cu un capac, reducând intensitatea de gătire la minimum – astfel încât orezul să nu se ardă.

Timpul de gătire

Orezul are nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a fi bine fiert, însă timpul de fierbere poate fi diferit în funcție de tipul de orez, așadar îți recomand să verifici ambalajul și să respecți timpul recomandat. Atenție, nu ridica capacul și nu amesteca în orez în timpul preparării, pentru ca acesta să nu devină lipicios.

Sursa: shutterstock.com
Orezul este gata!

După gătire, ridicați capacul și amestecați orezul – ideal cu ajutorul unei furculițe. Atenție la tipul de furculiță pe care o folosești, deoarece o furculiță clasică ar putea să zgârie oala. Dupa ce ai amestecat, pune capacul și lasă orezul să se odihnească pentru câteva minute, astfel vei obține un orez pufos și aerisit. 

Poftă bună! 🙂

Comments to: Cum să gătești corect orezul?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *