Kaki este un fruct exotic și delicios, mai puțin cunoscut la noi, însă în ultimii ani este din ce în ce mai prezent în supermarketuri. Merită să încercați aceste fructe portocalii?

Ce este kaki?

Kaki este fructul unui arbore din familia Ebenaceae, denumit Diospyros. Acesta este cultivat în China de peste două milenii. După 1800, au început să fie plantați și în California.

Denumirea sa provine din limba greacă și în traducere înseamnă „fructul lui Zeus”. Cu toate acestea, kaki este cunoscut sub multe alte nume, cum ar fi piersica japoneză, persimona, mango coreean sau hurma. Îl puteți întâlni chiar și sub denumirea de sharon. De asemenea, există mai multe speci, acestea sunt diferite în ceea ce privește gustul și aspectul.

Fructul copt este portocaliu aprins, iar forma vă va aminti de o roșie. Are un gust dulce și intens, seamănă cu un amestec de piersică și pepene verde cu tonuri de vanilie, iar textura sa ne duce cu gandul tot la piersică. 

Potrivit unor tradiții, forma în care sunt asezate semintele în interiorul fructului este folosită pentru a prezice cum va fi iarna:

  • furculiță, iarna va fi blândă.
  • lingură, va fi o iarnă cu zăpadă.
  • cuțit, vremea va fi rece și aspră.

Cum alegi un kaki?

Sezonul de vânzări în țara noastră este, de obicei, din septembrie până la sfârșitul lunii februarie. Fructele se găsesc în supermarketuri și în afara sezonului, însă prețul este aproape dublu. 

Kaki are gust bun doar atunci cand ajunge la maturitate. Încercați să atingeți fructele în magazin, dacă le simtiti moi la atingere înseamnă ca fructul a atins maturitatea, este copt și bun pentru consum. 

Fructele coapte sunt ferme, culoarea este portocalie, iar coaja este lucioasă . Dacă vedeți pete galbene pe fruct, înseamnă că nu este încă complet copt. Fiind fructe importate, acestea nu se recoltează într-o stare de maximă maturitate. Prin urmare, dacă alegeți fructe tari și mai puțin coapte acestea se pot maturiza treptat la voi acasă. Acest lucru poate dura de la câteva   zile pana la câteva săptămâni. Maturarea are loc la temperatura camerei, in niciun caz in frigider.

💡 Dacă doriți să accelerați coacerea, puneți fructul de  kaki într-o pungă de hârtie împreună cu un măr. Mărul eliberează etilenă, care ajută la coacere. De asemenea puteți folosi o banană în locul mărului, are acelasi efect.

Dar, odată ce kaki s-a copt, este mai bine să îl puneți în frigider, altfel se poate strica rapid.

De ce să mănânci kaki?

Fructul este plin de substanțe nutritive. Veți găsi în el:

  • tiamină (vitamina B1)
  • riboflavină (vitamina B2)
  • folat (forma activă naturală a vitaminei B9)
  • Magneziu
  • Fosfor
  • vitamina A
  • vitamina C

Are un conținut relativ scăzut de calorii (aproximativ 118 per kaki), deci este o alegere bună dacă urmați o dietă. De asemenea, kaki este apreciat pentru proprietățile sale antioxidante, pentru conținutul ridicat de fibre și pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Consumul unui fruct asigură aproximativ 55% din aportul recomandat de vitamina A. De asemenea, conține 16 mg de vitamina C la 100 g, astfel consumul unui fruct pe zi vă va oferi 40% din doza zilnică recomandată din această vitamină.

Kaki este si un fruct bogat în antioxidanți, iar aceștia au un efect benefic chiar și în cazul problemelor cardiace.

Datorită faptului ca are un gust dulce natural, acesta menține nivelul zaharurilor necesare organismului tău. Dacă nivelul de zahăr din organism scade, pofta de dulce te va copleși și vei fi tentat să apelezi la gustari dulci nesanatoase.

Per total, putem spune ca fructul kaki face parte din grupul alimentelor care întăresc sistemul imunitar.

Cum să mănânci corect kaki

Fructul kaki se poate consuma cu sau fără coajă. La fel ca un kiwi trebuie doar să îl speli, restul sunt pur și simplu preferințele tale. Fructul copt are o consistență cremoasă care amintește de gem. Fructul necopt are un gust amar.

Nu exagerați cu consumul. Se recomandă doar un kaki pe zi, deoarece la unele persoane poate provoca probleme digestive, cum ar fi balonare sau chiar diaree. 

Bineînțeles că puteți folosi fructul ca ingredient pentru diferite preparate, puteți face dulceață sau compot. 

De asemenea, îl puteți consuma în diferite combinati, cu iaurt, clatite sau îl puteți adăuga în salate sau prăjituri. Și nu uitați de smoothie-uri.

Video

Comments to: Kaki: Tot ce vrei să știi despre acest fruct exotic

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *