Dacă aveți copii mici, sunt șanse mari ca și voi să duceți o luptă zilnică pentru a împiedica jucăriile copiilor să vă acapareze toată casa! În ciuda eforturilor mele de a găsi cele mai practice soluții de depozitare, nu părea să existe o modalitate de a cuprinde toate jucăriile copiilor mei. 

Aceasta este o problemă comună în rândul părinților, iar în cazul nostru cea mai bună soluție pe care am găsit-o a fost stabilirea unui sistem de rotație a jucăriilor. Este o modalitate simplă de a reduce volumul de jucării disponibile și de a-i ajuta pe copii să se concentreze asupra jucăriilor pe care le au la dispoziție. Acest lucru duce la o joacă mai creativă și, în același timp, vă eliberează casa de dezordine. Sună bine, nu-i așa?!

sursa: shutterstock.com
Ce este rotația jucăriilor?

În esență, sistemul de rotație a jucăriilor constă în a pune la dispoziția copilului dumneavoastră doar o cantitate gestionabilă de jucării pentru o anumită perioadă. De exemplu, în loc să țineți toate cele 30 sau mai multe cărți în raft, expuneți doar 8. 

Când observați că și-au pierdut interesul pentru jucăriile oferite, schimbați-le. Copiii vor fi entuziasmați de jucăriile „noi” cu care nu s-au mai jucat de mult timp și se vor bucura de ele.

Deși poate părea logic că mai multe jucării echivalează cu mai multă distracție, contrariul este adevărat. Dacă au foarte multe jucării, copiii se simt adesea copleșiți… sau chiar plictisiți. Acesta este motivul pentru care sistemul de rotație al jucăriilor este atât de eficient.

De ce să folosiți un sistem de rotație al jucăriilor?

Există  multe beneficii pentru a începe un sistem de rotație – atât pentru voi cât și pentru copiii vostri:

  • eficientizarea mediului de acasă – cu o cantitate redusă de jucării și cărți, veți constata că veți avea o locuință mai ordonată
  • crearea unui nou sentiment de plăcere cu jucăriile pe care le au – în loc să se uite la aceleași jucării zi de zi, în aceleași coșuri sau rafturi, rotația jucăriilor le oferă copiilor un sentiment de entuziasm. De fiecare dată când veți roti jucăriile, copiii vor avea senzația că primesc jucării noi 
  • Îmbunătățește concentrarea copiilor – timpul de joacă nu o să mai fie o ocazie nouă de a răsturna fiecare coș de jucării, copiilor le va fi mult mai ușor să identifice jucaria cu care doresc să se joace și se vor concentra pe acel lucru
  • le oferiți copiilor libertatea de a-și da frâu liber imaginației – dacă le veți pune la dispoziție mai puține jucării, veți observa că ei vor inventa jocuri noi și creative 
  • vă ușurează procesul de sortare al jucăriilor – fiecare rotație este o ocazie de a evalua ce jucării s-ar putea să nu mai fie de actualitate și care ar putea fi dăruite, donate sau vândute
  • ajută la încurajarea copiilor să facă ordine – deși nu există nicio garanție în acest sens, în cazul nostru a funcționat
  • veți avea mai mult spațiu pentru joacă – cu ajutorul acestui sistem veți avea cu siguranță mai mult spațiu la dispoziție pentru joacă.

Unii experți în parenting susțin, de asemenea, că dacă le oferim copiilor mai puțin, îi ajutăm să devină mai calmi, mai fericiți și mai siguri. Având prea multe lucruri și prea multe opțiuni, copiii pot experimenta o supraîncărcare senzorială și chiar pot deveni anxioși.

Etapele stabilirii sistemului de rotație al jucăriilor
Pasul 1: Aveți nevoie de cutii mari de depozitare

În funcție de câte jucării aveți, vă sugerez să cumparati cel puțin 5-10 cutii mari pentru depozitare. Acestea ar trebui să fie suficient de mari pentru a încăpea o selecție de cărți și jucării. Și vă sugerez să evitați cutiile transparente pe care copiii vostri le-ar putea descoperi.

Pasul 2: Adunați toate jucăriile într-o grămadă mare 

La fel ca în cazul oricărei organizări, trebuie să fie rău înainte de a fi mai bine. Dar credeți-mă, dacă veți face acest lucru bine de la început vă veți bucura de beneficiile acestui sistem pentru o perioadă lungă de timp.

sursa: shutterstock.com
Pasul 3: Dezordine și sortare

Următorul pas este să sortați jucăriile pe categorii. Eu am făcut acest lucru grupând toate cărțile împreună, toate jucăriile de „gătit” împreună, toate puzzle-urile împreună, toate blocurile împreună, toate vehiculele împreună și așa mai departe.

Pasul 4: Împărțiți jucăriile pe care le veți păstra în cutii

Există diverse metode de împărțire a jucăriilor în cutii. Unele persoane păstrează jucăriile grupate pe categorii, cum ar fi toate jucăriile muzicale într-o singură cutie.

Eu am ales varianta de a crea  cutii mixte de jucării și cărți, astfel încât să pot pur și simplu să iau o cutie gata făcută în orice moment. Iată ce am pus în fiecare cutie:

  • cel puțin 1-2 jucării de plus (s-ar putea să nu fie necesar dacă copilul tău este mai mare)
  • un puzzle
  • 5-10 cărți
  • 2-5 vehicule (mașini, avioane, bărci etc.)
  • un tip de joc imaginar, cum ar fi unelte pentru construcții, set de explorare, joc de gătit sau trusa de doctor.

Ideea este de a avea o varietate de opțiuni, menținând în același timp o cantitate totală de jucării gestionabilă.

Pasul 5: Așezați jucăriile pe care le păstrați afară în zona de joacă

Pentru aceasta, puteți să vă inspirați din metoda Montessori pentru a crea un mediu centrat pe copil, astfel încât toate jucăriile să fie la îndemână. 

Pasul 6: Menținerea sistemului

Pentru ca sistemul de rotație al jucăriilor să rămână eficient, cel mai important lucru este să schimbați în mod regulat jucăriile. Veți ști când este timpul să faceți acest lucru, deoarece veți vedea că după o anumită perioadă copiii vor deveni mai puțin interesați de jucăriile lor. Acest lucru se poate întâmpla după o săptămână, două, sau chiar mai mult timp. 

Comments to: Rotația jucariilor: Cum să organizezi jucăriile copiilor și să le păstrezi organizate!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *