Spațiul din jurul chiuvetei este considerat centrul acțiunii în baie. Este locul în care ne spălăm pe mâini, ne spălăm pe dinți, ne verificăm felul în care arătăm în fața oglinzii sau folosim eficient spațiul de depozitare din dulapul de sub chiuvetă. Cum alegi dulapul potrivit pentru baia ta? Iată o prezentare generală a tuturor factorilor de care trebuie să țineți cont. 

Dimensiunile dulapului 

Atunci când alegeți dimensiunile potrivite pentru dulapul de sub lavoar, trebuie să țineți cont de aspectul dimensional al încăperii, dar și de dimensiunea chiuvetei și de locul în care veți amplasa dulapul. De asemenea, trebuie să țineți cont de înălțimea dumneavoastră și să montați lavoarul și să alegeți dulapul în funcție de acest aspect. Înălțimea recomandată pentru amplasarea marginii chiuvetei este de 85 cm de la podea. 

Dimensiunea standard (lățimea) a dulapului de sub chiuveta  este de 60 cm. Cu toate acestea, puteți găsi, de asemenea, și modele de dimensiuni mai mari de la 60 până la 120 cm. Pentru băi sau toalete foarte mici, alegeți un dulap cu o lățime mai mică, intre 40 si 50 cm. 

Ce tipuri de dulapuri lavoar există?

Dulapurile de baie nu sunt doar funcționale, ci și estetice, așa că trebuie să vă decideți asupra tipului potrivit, astfel încât acesta să se integreze perfect în decorul baii dvs. În funcție de metoda de amplasare există două tipuri: dulapuri suspendate și dulapuri independente, fixate pe pardoseală. 

Dulapurile suspendate sunt o alegere bună pentru băile de dimensiuni mai mici. Pe lângă faptul ca creează o ambianță modernă, acestea dau o senzație de mai multă spațialitate. 

Dulapuri pe pardoseală ocupă ceva mai mult spațiu, așa că sunt mai potrivite pentru băile mai mari. Fiind fixate direct pe podea acestea sunt mai rezistente și pot susține in interior obiecte mai grele. 

În plus, putem întâlni dulapuri pentru unul sau două lavoare sau dulapuri de colț.

Materiale și finisaje 

În ceea ce privește materialului utilizat pentru fabricarea mobilierului, inclusiv a dulapurilor de baie, veți întâlni adesea termenele PAL și MDF. 

PAL – plăci aglomerate laminate. Suprafața sa este tratată special cu un strat laminat sau cu un lac care protejează dulapul de influențele mecanice și chimice sau chiar de umiditate. 

MDF este un material compus din fibre de lemn amestecate cu răsină si adeziv sub formă de panouri presate la temperaturi ridicate. Este un material versatil și poate fi ușor prelucrat și finisat.

Lemnul masiv este o altă opțiune în ceea ce privește materialul pentru mobilierul de baie. Aspectul natural și modelele deosebite realizate din lemn masiv adaugă un farmec aparte băii. Suprafața dulapurilor este tratată pentru a rezista la apă și umiditate.

Luați în considerare și alegerea materialului pentru blat. Anumite materiale, cum ar fi marmura sau piatra, pot suferi deteriorări chimice (datorate diferitelor produse cosmetice) sau din cauza căldurii. Asigurați-vă că materialul pe care îl alegeți se va potrivi cu activitatea zilnică pe care o desfășurați în baie. 

Culoarea și stilul dulapului 

Chiar și pentru mobilierul de baie aveți la dispoziție o paletă de culori foarte variată. Puteți alege albul clasic, nuanțe de crem, culori naturale de lemn, negru elegant și multe altele. 

Pentru băile mici, vă recomand să alegeți culori mai deschise, care vor lumina spațiul și îl vor mări vizual. În băile mai mari și mai spațioase, puteți opta pentru culori închise, care completează blaturile din materiale naturale și creează o atmosferă de lux. De asemenea, puteți alege între finisaje lucioase sau mate. 

Finisaje lucioase – acestea se integrează mai bine în băile mai mici. Pe lângă clasicul lucios, există și finisaje perlate, satinate sau metalice. 

Finisajele mate – devin din ce în ce mai populare, ceea ce se datorează în mare parte cerințelor reduse de întreținere (picăturile de apă și amprentele nu sunt la fel de vizibile pe dulapurile mate).

Dulapurile de sub lavoar oferă un spațiu de depozitare mare pentru o varietate de produse de spălat, de igienă sau cosmetice. În funcție de dispunerea celorlalte componente din baie, puteți decide ce tip de deschidere vi se potrivește – sertare care se deschid în față sau uși care se vor extinde în lateral. 

În funcție de preferințele dumneavoastră, puteți alege un dulap cu lavoar integrat sau puteți plasa un lavoar separat pe blat. În acest caz, verificați poziționarea și spațierea găurilor pentru robinete.

Sper că aceste sfaturi vă vor ajuta să alegeți dulapul de lavoar potrivit pentru baia dvs., atât din punct de vedere dimensional, cât și din punct de vedere estetic.

Comments to: Factori de luat în considerare atunci când achiziționezi dulapul pentru lavoar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *