Paleții au încetat de mult să mai fie doar un instrument funcțional care facilitează transportul unor cantități mari de mărfuri. În ultimii ani, aceștia au devenit un element de design și sunt din ce în ce mai des folosiți pentru a fabrica mobilier.

Mobilierul din paleți se potrivește perfect cu stilul industrial, clasic sau rustic. Este potrivit pentru grădini, terase și orice exterior care are nevoie de o îmbunătățire sau de un aspect mai deosebit.

Avantajele mobilierului de grădină realizat din paleți

Mobilierul din paleți are foarte multe avantaje. Este cât se poate de ecologic și nu poluează mediul înconjurător. În plus, realizarea unui mobilier din paleti acasă este un lucru relativ simplu, care poate fi realizat cu ușurință chiar și de către începătorii DIY. Nu în ultimul rând, vă veți bucura de o piesă de mobilier autentică cu un design deosebit, la un preț foarte avantajos. Alte aspecte pozitive ale mobilierului din paleți:

 • material accesibil
 • întreținere ușoară
 • posibilitatea de a combina mobilierul în funcție de nevoile dumneavoastră
 • depozitare fără probleme
 • manevrare ușoară
Sursa: shutterstock.com
De ce veți avea nevoie pentru a construi o mobilă din paleți?

Exista mai multe tipuri de paleți, dar pentru realizarea unui mobilier de grădină, paleții Euro sunt cei mai potriviți. Dreptunghiurile din lemn au de obicei dimensiuni de 1200x400x144 mm și o capacitate de încărcare de aproximativ 1500 kg. Un europalet cântărește aproximativ 22 kg. Puteți crea o piesă de mobilier cu un design simplu din folosind doar doi paleți.

Pentru a face o mobilă din paleți veți avea nevoie de:

 • Europaleți
 • hârtie abrazivă
 • mănuși de protecție
 • ciocan
 • șuruburi, cuie sau adeziv pentru lemn
 • vopsea pentru lemn/lac

Curățați și șlefuiți paleții cu șmirghel înainte de a începe procesul de fabricație propriu-zis. Suprafața trebuie să fie netedă și plăcută la atingere.

Ce piese de mobilier puteți crea din paleți?

Paleții pot fi utilizati în grădină sub mai multe forme. De exemplu, îi puteți folosi pentru a construi un set de gradina – masă și canapea pentru una sau mai multe persoane. Acest set de paleți vă va oferi o odihnă plăcută în zilele călduroase de vară, dar și în timpul serilor cu prietenii și familia. 

Sursa: shutterstock.com
Cum se construiește o masă de grădină din paleți?

Pentru a face o masă din paleți veți avea nevoie de doi paleți. Tăiați un palet în secțiunea centrală sau stivuiți doi paleți unul peste altul. Puteți uni cei doi paleți folosind șuruburi, cuie sau lipici pentru lemn. Acest lucru creează o bază stabilă cu o capacitate portantă ridicată. Tăiați 4 bucăți egale de lemn pentru a servi drept picioare sau puteți să atașați 4 roți.

Cum se construiește o canapea de grădină din paleți?

Pentru a face o canapea din paleți veți avea nevoie de 3-11 paleți. Totul depinde de forma și dimensiunea ei. Așezați paleții unul peste altul pentru a forma șezutul. Adăugați spătarele și cotierele folosind 2-3 paleți tăiați. Puteți așeza o saltea, perne sau o pătură deasupra lor pentru un plus confort. 

Îngrijirea mobilierului din paleți

Mobilierul de exterior din paleți trebuie tratat cu lac sau vopsea pentru lemn. Acest proces va asigura rezistența mobilierului la intemperii și îi va conferi nuanța de culoare pe care vi-o doriți. Asigurați-vă că mobilierul se află întotdeauna într-o zonă acoperită în caz de ploaie sau furtună. Expunerea intensă la apă ar putea deteriora canapeaua și masa.

Comments to: Cum să faci mobilier de grădină din paleti?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *