Livingul este zona dominantă a apartamentului, iar piesa centrală a zonei de living este colțarul sau canapeaua, locul în care probabil vă petreceți cea mai mare parte a timpului atunci când sunteți acasă. Prin urmare, ar trebui să fie o canapea durabilă și de înaltă calitate, dar, în același timp, să completeze designul locuinței. Cum puteți combina caracterul practic și funcționalitatea cu estetica? Iată care sunt cei mai importanți parametri de selecție.

Dimensiunea canapelei 

Alegeți întotdeauna dimensiunea canapelei în funcție de numărul de membri ai familiei, dar tineti cont și de frecvența cu care vă vizitează prietenii. Lăsați un culoar de cel puțin 80 de centimetri între mobilier și canapea, pentru a nu fi nevoiți să faceți slalom prin living. Puteți alege canapele cu două, trei sau mai multe locuri. 

Forma canapelei

Alegeți forma canapelei astfel încât să se potrivească cu dimensiunea și designul camerei. Puteți achiziționa o canapea clasică, un colțar sau un set de canapele mai mici. 

  • Canapele clasice – drepte, oferă spațiu pentru două până la patru persoane. Sunt potrivite atât pentru camerele mai mici, cât și pentru cele mai mari. Le puteți completa cu fotolii sau taburete pentru a asigura mai multe locuri. 
  • Colțare – canapele de colț sau canapelele în formă de L, sunt confortabile și foarte practice. Puteți alege cu colț pe stânga sau pe dreapta, sau există canapele în care colțul este universal, indiferent de partea de care aveți nevoie. 
  • Canapele în formă de U sunt ideale pentru camerele de zi mai mari, deoarece oferă  mult spațiu pentru familie și prieteni. 

Materialul tapițerie

Tapițeria poate afecta foarte mult durata de viață a canapelei. Desigur, este important și felul în care este întreținută canapeaua. Modelele cu huse detașabile sunt ideale deoarece se pot curăța și spăla foarte ușor. Unul dintre cele mai utilizate materiale este pielea, se curată ușor și este rezistentă, dar destul de scumpă. De asemenea puteți opta pentru alte opțiuni mai ieftine cum ar fi pielea ecologică sau țesăturile clasice.

Dacă nu aveți o husă detașabilă și aveți nevoie să curățați canapeaua mai temeinic, puteți apela la o curățare profesională pentru a curăța în profunzime fibrele materialului și a restabili culoarea pierdută. Cea mai recentă tendință este culoarea verde, pe care o puteți folosi cu bun gust în interiorul locuinței ca și culoare a canapelei sau a accesoriilor de pe ea. 

Structura canapelei

Deși nu este vizibilă la prima vedere, structura canapelei este foarte importantă. O structură dintr-un material de proastă calitate va afecta durabilitatea generală a canapelei. Cele mai rezistente sunt cele din oțel și metal, dar acestea sunt printre cele mai scumpe. O varianta mai ieftină este construcția din lemn, iar cea mai ieftină și cea mai comună este structura din PAL, care are un preț mai mic, dar o durată de viață mai scurtă. 

Canapea extensibilă

Un alt factor cheie în alegerea canapelei poate fi dacă aceasta sa fie extensibilă sau nu. Veți dormi pe ea ocazional sau zilnic? O canapea extensibilă este ideală pentru musafiri dar puteți  economisi și spațiu în cazul în care aveți un apartament mai mic tip studio.

Dacă intenționați să dormiți zilnic pe canapea, trebuie să vă concentrați mai mult asupra calității suprafeței de dormit. Mecanismul de deschidere este esențial, iar pe piața veți găsi mai multe tipuri, de la un sertar extensibil la o saltea divizată sau un sistem click-clack. Canapeaua extensibilă cu sistem click-clack este foarte practică și se deschide foarte ușor, dar este posibil ca spatele tău să aprecieze cel mai mult sistemul rabatabil cu saltea completă. Puteți alege modelul în funcție de fermitatea și de tipul de saltea care vi se potrivește. 

Alte caracteristici practice 

Pe lângă dormit, puteți folosi canapeaua și ca spațiu de depozitare. Mai ales în apartamentele mai mici, veți aprecia un spațiu de depozitare suplimentar, așadar puteți lua în calcul achiziționarea unei canapele cu spațiu de depozitare.

Comments to: Cum alegi canapeaua potrivită

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *