Viața la casă este frumoasă, dar implică o mulțime de responsabilități. Interiorul casei necesită multă întreținere, dar și curtea are nevoie de îngrijire și atenție. Gazonul spune multe despre o casă și este adesea prima impresie pe care și-o formează persoanele care ne trec pragul casei. Există multe produse de îngrijire a gazonului, iar acest lucru poate deveni copleșitor dacă sunteți începător în această activitate. Așadar, de unde începeți când vine vorba de îngrijirea gazonului? Iată câteva sfaturi utile pentru a vă bucura tot sezonul cald de un gazon frumos chiar în curtea voastră.

Tunderea 

Tunderea este probabil primul lucru care vă vine în minte atunci când este menționată îngrijirea gazonului. Poate părea că tunderea este cea mai ușoară parte a îngrijirii gazonului, dar există un mod corect și unul greșit de a o face. Tunderea corectă a gazonului este esențială pentru a vă menține iarba sănătoasă și verde. Un alt aspect important pentru o tundere corectă sunt lamele, acestea trebuie să fie ascuțite; lamele neascuțite nu vor tăia iarba, ci o vor rupe, ceea ce nu este doar inestetic, ci și nesănătos. 

Sursa: shutterstock.com

Tunsul ierbii la înălțimea potrivită este, de asemenea, un lucru important. Este tentant să tăiați iarba scurt, pentru a nu mai fi nevoiți să o faceți atât de des, dar tăierea prea scurtă a ierbii poate dăuna gazonului și poate avea un impact asupra creșterii viitoare. Iarba trebuie tăiată la o înălțime moderată, ceea ce înseamnă să îndepărtați doar o treime din înălțimea ierbii de fiecare dată când o tundeți. De asemenea, ar trebui să vă planificați să o tundeți saptamanal, iar vara s-ar putea să fiți nevoiți sa o tundeți mai des pentru a menține înălțimea corespunzătoare.

Momentul în care vă tundeți iarba joacă, de asemenea, un rol în sănătatea generală a gazonului. Evitați să tundeți prea devreme dimineața, când există rouă pe iarbă sau în orice moment în care iarba este umedă. Iarba umedă este îngreunată de apă, în timp ce iarba uscată stă în picioare și, prin urmare, este pregătită să fie tăiată.

Fertilizarea

Apa și soarele nu pot face totul pentru gazonul vostru. Uneori, iarba are nevoie de un mic ajutor suplimentar, cum ar fi un îngrășământ care să-i ofere un plus de nutrienți. Problema este ce îngrășământ alegem? În magazinele specializate veți găsi multe produse care vă vor promite o iarbă luxuriantă și sănătoasă, dar niciunul dintre ele nu vă va fi de folos dacă nu le folosiți corespunzător. Primul pas în utilizarea corectă a îngrășămintelor pentru gazon este să verificați pH-ul solului. În magazinele specializate veți găsi, de asemenea și teste pentru determinarea pH-ului. Dacă solul este alcalin, folosiți îngrășăminte care sunt acide pentru a echilibra pH-ul, iar în cazul în care aveți un sol acid, un tratament pe bază de var va fi benefic pentru solul vostru.

Sursa: shutterstock.com

Următorul pas pentru a fertiliza în mod corespunzător este să o faceți doar atunci când este necesar, ceea ce înseamnă, de obicei, de două ori pe an. Ca regulă generală, ierburile de climă rece ar trebui fertilizate primăvara sau vara, iar cele de sezon cald ar trebui fertilizate toamna sau iarna. Dacă nu doriți să folosiți substanțe chimice pe gazon, luați în considerare utilizarea compostului pentru a vă ajuta să vă hrăniți iarba. Compostul este plin de nutrienți de care gazonul vostru are nevoie și în plus, este ecologic.

Udarea

Udarea este o altă parte a îngrijirii gazonului care pare simplă și de la sine înţeleasă, dar este de fapt mai mult o știință. Udarea corectă presupune mai mult decât să porniți aspersoarele odată ce iarba începe să pară uscată. Adevărul este că, odată ce iarba pare uscată și maro, este prea târziu. Cheia pentru udarea gazonului este menținerea hidratării gazonului pentru a vă asigura că acesta nu devine prea uscat. În sezon, udați gazonul doar o dată sau de două ori pe săptămână pentru a evita suprasaturarea gazonului. Ar trebui să udați dimineața foarte devreme, astfel încât apa să aibă timp să ajungă la rădăcinile ierbii înainte ca razele soarelui să devină foarte puternice. Dacă udați în timpul zilei când este foarte cald, apa se evaporă înainte de a ajunge la rădăcinile ierbii. Dacă udați noaptea, iarba poate fi suprasaturată, ceea ce poate genera ciuperci și boli.

Sursa: shutterstock.com

Aerare și însămânțare

Dacă urmați pașii de mai sus, veți avea un gazon sănătos și verde. Dacă doriți să aveți cel mai frumos gazon din cartier, atunci aerarea și însămânțarea sunt următorii pași. Mulți oameni nu și-au aerat niciodată gazonul, dar este un pas care merită toată munca. Aerarea este un procedeu prin care solul se perforează pentru a îmbunătăți circulația la nivelul rădăcinilor gazonului, se poate face cu pluguri speciale sau cu vârfuri. Ambele metode reduc formarea de paie și introduc oxigen în iarbă. Acest procedeu permite apei, aerului și nutrienților să ajungă până la rădăcini și astfel gazonul poate respira. Cel mai bine este să aerați gazonul când iarba este umedă, dar nu udă (de exemplu, dimineața devreme). Aerarea trebuie făcută o dată sau de două ori pe an pentru rezultate optime.

Sursa: shutterstock.com

Odată ce v-ați aerat gazonul, solul va fi în condiții optime pentru însămânțare. Tratamentele de însămânțare umplu zonele goale și oferă gazonului vostru un aspect sănătos și vibrant. Vă recomand să folosiți un amestec de semințe care se potrivește cu tipul de iarbă pe care îl aveți deja pentru un aspect uniform.

Comments to: Cum să îngrijești gazonul: Sfaturi pentru începători

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *