Pentru majoritatea oamenilor, becurile inteligente sunt primul pas c─âtre conceptul de cas─â inteligent─â. ├Än func╚Ťie de componentele instalate, becul poate func╚Ťiona independent sau cu ajutorul controlului vocal. Vino s─â afli tot ce am ├«nv─â╚Ťat despre becurile inteligente ├«n ultimii ani.

­čĺí Ce este un bec inteligent

Acestea sunt becuri LED echipate cu un sistem de comunicare prin intermediul re╚Ťelei de internet sau prin protocolul zigbee. Datorit─â acestui sistem, pute╚Ťi s─â ├«l controla╚Ťi de la distan╚Ť─â cu ajutorul unei aplica╚Ťii sau conform unor set─âri stabilite ├«n prealabil. Acestea se pot baza, de exemplu, pe or─â (apusul soarelui), pe loca╚Ťie conform GPS sau pe informa╚Ťii de la un alt dispozitiv inteligent.

Dar pot face mult mai multe! ­čĹç

­čĺí Func╚Ťii

Deci, ce anume poate face un astfel de bec inteligent?

 • se aprinde atunci c├ónd soarele apune
 • se stinge atunci c├ónd ie╚Öi╚Ťi din cas─â
 • se stinge ╚Öi se aprinde pentru o perioad─â de timp atunci c├ónd nu sunte╚Ťi acas─â
 • schimb─â temperatura luminii sau culoarea ├«n func╚Ťie de ora curent─â
 • reduce intensitatea luminii seara (dimming)
 • unele pot chiar s─â redea muzic─â datorit─â difuzorului

Sun─â interesat? ­čĹç

Să analizăm mai în detaliu.

Becurile inteligente Philips Hue au o func╚Ťie prin care pute╚Ťi seta diferite rutine disponibile ├«n aplica╚Ťie. ├Än sec╚Ťiunea Rutine din aplica╚Ťie ve╚Ťi g─âsi direct op╚Ťiunea La apus sau La r─âs─âritul soarelui ca declan╚Öator . Trebuie doar s─â stabili╚Ťi setarile ╚Öi s─â alege╚Ťi lumina pentru acest declan╚Öator. Aplica╚Ťia ├«n sine descarc─â informa╚Ťii despre r─âs─âritul ╚Öi apusul soarelui pentru fiecare zi a anului.

╚śi acum urm─âtorul truc! ­čĹç

├Än aplica╚Ťia Hue exist─â rutine bazate pe loca╚Ťie. Mai ├«nt├ói alege╚Ťi dac─â sistemul de lumini trebuie s─â r─âspund─â la sosire sau la plecare ╚Öi apoi stabiliti setarile ╚Öi alege╚Ťi lumina dorit─â.  Ave╚Ťi inclusiv posibilitatea de a activa rutina numai dup─â apusul soarelui, astfel ├«nc├ót s─â nu se aprind─â luminile c├ónd v─â ├«ntoarce╚Ťi acas─â ├«n jurul pr├ónzului, de exemplu.

Vre╚Ťi s─â adormi╚Ťi dup─â ora zece seara?

Pur ╚Öi simplu seta╚Ťi intensitatea luminii s─â scad─â la aceast─â or─â. La anumite becuri pute╚Ťi, de asemenea, alege o umbr─â pentru o lumin─â mai cald─â. Lumina rece poate ├«ncetini produc╚Ťia de melatonin─â, iar aceasta are rolul de a trimite semnale organismului s─â adoarm─â.

Iluminatul Hue de la Philips poate fi, de asemenea, conectat la un televizor inteligent. Dar ave╚Ťi nevoie de un alt accesoriu sub forma unei cutii HDMI Sync, care nu este foarte ieftin─â.

Ce zice╚Ťi de o lantern─â ro╚Öie?

Unele becuri inteligente ofer─â posibilitatea de a schimba culorile. ├Än aplica╚Ťia Hue sunt disponibile p├ón─â la 16 milioane de culori, pute╚Ťi alege exact nuan╚Ťa care vi se potrive╚Öte.

Acum ca deja stiti cateva trucuri, arunca╚Ťi o privire la modul ├«n care stralucesc becurile inteligente? ­čĹç

­čĺí Performan╚Ť─â

Fluxul luminos este esen╚Ťial pentru becuri. Acesta se m─âsoar─â ├«n lumeni.

Pentru o lung─â perioad─â de timp, majoritatea becurilor inteligente nu puteau produce un flux luminos mai mare de 800 de lumeni. O astfel de valoare corespunde unui bec de aproximativ 70W de tip vechi ╚Öi nu este suficient─â pentru iluminarea principal─â a ├«ntregii ├«nc─âperi. Pentru l─âmpi ╚Öi diverse col╚Ťuri, aceast─â valoare este suficient─â.

Cu o luminozitate de 800 de lumeni, v─â recomand urm─âtoarele becuri:

Vocolinc Smart bulb L3 Color Light, 850lm, E27.

Bec cu consum mic de energie ╚Öi cu op╚Ťiune pentru schimbarea culorii

Philips Hue White Ambiance 2x Bluetooth LED bec LED E27 / A60 9W 806lm

Bec cu consum mic de energie și cu posibilitatea de a schimba intensitatea luminii.

Mai nou, unii produc─âtori fac deja becuri inteligente cu un flux de 1600 de lumeni. Un astfel de bec lumineaz─â bine o camer─â de zi medie chiar ╚Öi din pozi╚Ťia de iluminat central.

În categoria celor de 1600 de lumeni vă recomand următoarele modele:

Philips Hue White 15,5W E27.

Compatibil cu Apple HomeKit, Google Assistant, Amazon Alexa

Durata de via╚Ť─â pentru majoritatea becurilor din acest segment este aproape ├«ntotdeauna de ordinul zecilor de mii de ore.

­čĺí Montare (soclu)

Pute╚Ťi g─âsi becuri inteligente at├ót cu cel mai comun soclu E27, c├ót ╚Öi cu cel mai mic E14 (a╚Öa-numita lum├ónare). Unele m─ârci produc ╚Öi modele cu soclu GU10. Pentru toate soclurile mai mici, a╚Ötepta╚Ťi-v─â ca fluxul luminos s─â fie semnificativ mai mic, de obicei mai mic cu c├óteva sute de lumeni.

­čĺí Temperatura luminii

Becurile inteligente nu sunt diferite de cele obișnuite. Temperatura luminii poate fi:

 • rece (5000 – 6500 K)
 • cald─â (aproximativ 3000 K)
 • neutru / alb de zi (4000 – 5000 K)

O alege╚Ťi ├«n prealabil sau cump─âra╚Ťi un bec care isi poate schimba temperatura. ├Än mod logic, un astfel de model de bec inteligent are un pre╚Ť mai mare. ├Ändr─âznesc s─â spun c─â pentru majoritatea utilizatorilor este inutil.

­čĺí Aspect

Becurile inteligente sunt întotdeauna de tip LED. Acestea nu au un aspect frumos, ca becurile mai vechi, prin urmare, se potrivesc mai bine în cazul în care becul în sine este ascuns în spatele unui abajur.

Cererea produc─âtorilor de becuri cu aspect frumos a fost rezolvat─â cu ajutorul becurilor retro alias becuri cu umplutur─â. La acestea, modulele LED sunt rezolvate cu ajutorul unei benzi, care seam─ân─â astfel cu vechiul filament ro╚Öu ├«ncins cu care eram obi╚Önui╚Ťi.

Cu toate acestea, deoarece banda LED este mic─â, se respect─â puterea, respectiv fluxul luminos al becului. Philips ofer─â cateva modele:

Philips Hue White Filament alb 5,5W E27 ST64

Flux luminos 550 lm

Philips Hue White Filament 5.5W E27 A60

Flux luminos 550 lm

­čĺí Control

Becurile inteligente func╚Ťioneaz─â fie independent, fie au nevoie de un punct de control central. ├Än mod logic, acestea sunt mai ieftine.

Punctul de control central este de obicei o cutie (uneori numit─â bridge ) pe care trebuie s─â o conecta╚Ťi la routerul de acas─â. Becurile comunic─â apoi doar cu aceasta unitate central─â folosind un protocol de comunicare. Cel mai des se foloseste Zigbee( Philips , L├şdl) sau Z-Wave.

V─â rog s─â re╚Ťine╚Ťi c─â nu ├«ntotdeauna produsele de m─ârci diferite care utilizeaz─â acela╚Ö protocol vor fi compatibile ╚Öi ├«ntre ele.

Există mai multe moduri de a aprinde și stinge luminile.

Informa╚Ťia cheie pentru dvs. este c─â nu trebuie s─â folosi╚Ťi un comutator fizic dintr-o re╚Ťea obi╚Önuit─â. Odat─â stins, becul nu mai este alimentat ╚Öi nu ├«l pute╚Ťi aprinde ├«n niciun fel.

P├ón─â ├«n prezent, singura solu╚Ťie la aceast─â problem─â este Philips, unde pute╚Ťi cump─âra un mic jumper pe care ├«l instala╚Ťi direct ├«n comutator. Prin urmare, este nevoie de interven╚Ťia unui electrician.

Pentru toate celelalte modele, este nevoie de o schimbare de comportament. Pur ╚Öi simplu controla╚Ťi becul ├«n mod diferit.

╚śi cum?

Metoda de baz─â este o aplica╚Ťie mobil─â. Fiecare produc─âtor o are pe a sa.

De asemenea, pute╚Ťi cump─âra ├«ntrerup─âtoare de perete de la Philips, pe care le pute╚Ťi lipi pe perete sau pe mobil─â.

Pentru utilizatorii mai avansa╚Ťi, care nu se tem de limba englez─â, este ideal s─â achizi╚Ťiona╚Ťi ├«n acela╚Öi timp un asistent vocal de la Google, Apple sau Amazon. Toate m─ârcile men╚Ťionate mai jos se pot conecta la un sistem.

Nu trebuie s─â v─â face╚Ťi griji cu privire la limba englez─â, controlul func╚Ťioneaz─â doar spun├ónd porni╚Ťi X sau opri╚Ťi X . X reprezint─â numele unui anumit bec la alegere. Chiar ╚Öi fiul meu de cinci ani a reu╚Öit, i-a pl─âcut foarte mult ╚Öi lumina principal─â din camer─â este ├«n continuare controlat─â de vocea el.

­čĺí Branduri ╚Öi sisteme

Liderul pie╚Ťei este ├«n mod clar Philips ╚Öi linia sa Hue . Ecosistemul Philips este foarte complex, con╚Ťine pe l├óng─â becuri ╚Öi benzi, l─âmpi, candelabre, iar recent iluminat pentru gradin─â( ├«n aer liber).

Avantaje

 • Diversitate produse
 • Conexiune bun─â cu asisten╚Ťii vocali

Dezavantaje

 • Pre╚Ť mare
 • Necesit─â un punct central

O alt─â marc─â bun─â este Vocolinc . Ace╚Ötia ofer─â at├ót becuri ╚Öi benzi LED, c├ót ╚Öi prize pe care le pute╚Ťi folosi la aparatele vechi.

Pro

 • Pre╚Ť accesibil
 • Aplica╚Ťie bun─â
 • Conexiune bun─â cu asisten╚Ťii vocali
 • Func╚Ťioneaz─â f─âr─â un punct central

Contra

 • Gam─â mai mic─â de produse
 • Deocamdat─â doar p├ón─â la 800 de lumeni

Brandul chinezesc Xiaomi nu este nici el ├«n urm─â . Oferta nu este larg─â, dar Xiaomi este ├«ntotdeauna ├«mpins pe pia╚Ť─â ├«n principal de pre╚Ť, f─âr─â mari compromisuri ├«n ceea ce prive╚Öte performan╚Ťa sau calitatea.

Pro

 • Func╚Ťioneaz─â f─âr─â un punct central
 • Pre╚Ť mic
 • Conexiune bun─â cu asisten╚Ťii vocali

Contra

 • Deocamdat─â doar p├ón─â la 800 de lumeni

Așadar, în opinia mea, mărcile de top actuale sunt:

 • Philips Hue
 • Vocolinc
 • Xiaomi
 • Yeelight
 • TPLink

­čĺí Intrebari frecvente

Un bec inteligent poate fi montat oriunde?

Practic da, becurile inteligente pot fi montate ca un becurile obisnuite, trebuie doar sa tineti cont de soclul in care se potrivesc.

Un bec inteligent are nevoie de accesorii suplimentare?

Unele da, altele au nevoie doar de asamblare și conectare la reteaua wifi de acasă.

Cât costă un bec inteligent?

Pre╚Ťul ├«ncepe de la aproximativ 39 de lei, fluxul luminos ╚Öi alte func╚Ťii sunt de asemenea importante. Acestea cresc pre╚Ťul.

Comments to: Becuri inteligente. Tot ce trebuie s─â ╚Öti╚Ťi

Adresa ta de email nu va fi publicat─â.