Arborele de cauciuc este o plantă destul de ușor de îngrijit și poate fi păstrată atât în interior cât și în exterior. Deși este o plantă care necesita o întreținere relativ redusă, sunt convinsă ca sunt multe persoane care ar aprecia câteva sfaturi despre cum să îngrijească cel mai bine această plantă!

Arborele de cauciuc, cunoscut și sub denumirea de ficus elastica, este o plantă de interior cu un aspect foarte frumos, care poate fi cultivată ca plantă de dimensiuni medii sau de dimensiuni mai mari. Poate ajunge până la 7-10m în câțiva ani, atunci când i se asigură condițiile necesare. Dacă doriți să o păstrați ca o plantă mică, îi puteți limita creșterea prin păstrarea ei într-un ghiveci mai mic. Frunzele ei mari și lucioase vor ieși în evidență în orice spațiu al casei tale și poate fi un element de decor minunat pentru locuința ta.

Sursa: shutterstock.com

Iată care sunt principalele lucruri pe care trebuie să le faceți pentru a păstra plantele de cauciuc fericite pe tot parcursul anului.

Sfaturi de ingrijire
Lumină

Plantelor de cauciuc le place lumina puternică, dar nu lumina directă a soarelui. Se simt bine și într-un spațiu cu lumină medie, în schimb în încăperile întunecoase, frunzele își vor pierde strălucirea și luciul – de asemenea, este posibil să observați că frunzele inferioare cad sau că au un aspect mai puțin plăcut. Așa cum am menționat încă de la început, plantele de cauciuc pot supraviețui și în exterior, dar doar într-un spațiu acoperit.

Pentru a ajuta la absorbția luminii, păstrați frunzele fără praf, ștergeți-le cu o cârpă umedă sau pulverizați apă pe ele din când în când. Nu uitați, de asemenea, să rotiți planta în fiecare lună sau la un anumit interval de timp pentru a-i asigura o creștere uniformă – plantele cresc în direcția luminii solare, așadar partea cea mai apropiată de fereastră va crește cel mai repede.

Sursa: shutterstock.com
Sol

Folosiți un amestec de pământ pentru plante bine aerisit și drenat. Este o plantă care nu are nevoie de îngrășământ pentru a se dezvolta armonios, cu toate acestea dacă doriți să îi oferiți un plus de hrană puteți folosi îngrășământ o dată pe an.

Necesarul de apa

Înainte de a uda planta, testați întotdeauna dacă stratul de pamant superior de 3-5 cm este uscat (folosiți un băț sau degetul arătător). Dacă este uscat, udați până când vedeți că apa curge prin găurile de drenaj ale ghiveciului. O altă variantă este să lăsați planta să stea într-o tavă cu apă (mai ales vara) timp de aproximativ 10 minute și apoi turnați apa rămasă. Vara are nevoie de mai multă umiditate, dar nu o lăsați să stea prea mult timp în apă, pentru că ar putea duce la putrezirea rădăcinilor. Iarna, când planta se află în faza de repaus, are nevoie de mai puțină apă, așa că este suficient să o udati o dată la 2-3 săptămâni.

Dacă frunzele par căzute, acesta poate fi un semn că nu este udată suficient, dar dacă vedeți că frunzele se îngălbenesc și cad, acest lucru poate indica faptul că o udați prea mult.

În timpul iernii datorită caloriferelor aerul din casă este mult mai uscat, pentru a combate acest lucru vă recomand să folosiți un umidificator pentru a ajuta planta de cauciuc să se dezvolte chiar și în lunile reci. Acest lucru nu este esențial, dar va ajuta. 

Sursa: shutterstock.com
Reînsămânțarea și fertilizarea

Este o idee bună să vă fertilizați planta de cauciuc în fiecare lună, dar numai primăvara și vară – în timpul lunilor reci, când planta intră în repaus, fertilizarea poate face mai mult rău decât bine. Puteți folosi o combinație de îngrășăminte cu eliberare lentă sau orice îngrășământ lichid pentru plante de interior amestecat cu apă.

De asemenea, replantarea o va ajuta să crească mai mare, dar, la fel ca și fertilizarea, trebuie să faceți acest lucru numai în lunile de primăvară și de vară. Este ideal să o replantați într-un ghiveci nou, cu un diametru mai mare cu aproximativ 2 cm decât cel al ghiveciului anterior. 

Plantele de cauciuc nu trebuie tăiate prea mult, doar trebuie să le îndepărtați frunzele maronii sau moarte, iar dacă doriți să tăiați ramuri pentru a-i da o formă sau pentru a o înmulți, faceți acest lucru primăvara sau vara.

Comments to: Arborele de cauciuc: tot ce trebuie să știi despre cum să-l îngrijești

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *